De Filosofenroute is een wandeling door het Groesbeekse bos in het Rijk van Nijmegen. De veelal glooiende brede paden lopen door een mooi 175 jaar oud beukenbos.
Algemene informatie
Beschrijving
Korte gemarkeerde wandelroute.
Markering
Witte paaltjes.
Afstand route
3.5 kilometer.
Waarnemingen in dit gebied
Ga naar Waarneming.nl voor een overzicht.
Honden toegestaan
Honden zijn, mits aangelijnd, welkom in dit gebied.
Startpunt
Parkeerplaats aan de Dominee J.A. Visscherlaan te Groesbeek.
GPS coördinaten
51.780488,5.918144
Kaarten
SBB-Wandelkaart nr.26 Rijk van Nijmegen.
Filosofenroute Rijk van Nijmegen
De Filosofenroute is een wandelroute in het Groesbeekse Bos gelegen in het Rijk van Nijmegen. De wandeling gaat vooral over brede zand- en grindpaden maar door de vele glooiingen in het 175 jaar oude Beukenbos blijft het steeds een verrassing wat je tegenkomt. Tijdens de route zijn er verschillende mogelijkheden om even te zitten en te genieten van de omgeving.
Filosofenroute op Google Maps
De route op Google Maps is bij benadering.
Bekijk de slideshow
Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.
Groesbeekse Bos
Het Groesbeekse Bos ligt op de stuwwal van Nijmegen op zo’n 80 meter boven de zeespiegel. En dat merk en zie je goed tijdens de route. Dezestuwwal is gevormd door de ijsmassa’s uit de derde ijstijd. De verschillende lagen grond werden vooruit gestuwd door de gigantische massa. Juist aan deze verschillende grondsoorten heeft het gebied nu haar typische karakter te danken: een grote variatie aan planten en bomen.
Avonturenbos Stekkenberg
Tijdens de Filosofenroute kom je ook langs het Avonturenbos. Een bijzondere speelplek bedacht door kinderen en voor kinderen. De speeltoestellen in dit stuk bos zijn allemaal gemaakt van natuurlijke materialen afkomstig uit het bos zelf. Zo is er een zweefpad tussen de bomen, een houten vogelnest, een trimbaan en verschillende takkenhagen en behendigheidstoestellen. “De inrichting prikkelt de fantasie en moet kinderen op een speelse manier in contact brengen met de natuur.”
Het Avonturenbos is een initiatief van mensen uit de buurt, de gemeente Groesbeek, woningcorporatie Oosterpoort en Staatsbosbeheer. Het bos is vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.
Landgoed de Hooge Hoenderberg
Tijdens de wandeling kom je ook langs meerdere objecten die je eraan herinneren dat je op een landgoed aan het wandelen bent. Zo ook een steen met tekst van P.J.M. van Stokkum uit 1928.
Grotere variatie voor meer plant- en diersoorten
Het Groesbeekse Bos is zoals veel bossen in Nederland aangeplant voor de productie van hout. En zoals in haast ieder productiebos krijg je dan een eentonige flora en fauna. Kaarsrechte wegen en voornamelijk naaldbomen bepaalden lange tijd het beeld. Tegenwoordig gaat houtproductie echter hand in hand met natuur- en recreatiedoelen. Hiervoor is een meer natuurlijk en gevarieerd bos nodig.
Een natuurlijk en gevarieerd bos betekent meer open plekken, meer dood hout wat blijft liggen en meer soorten loofbomen zoals eik, beuk en lijsterbes. Door de grotere variatie trekt het bos ook meer plant- en diersoorten aan.
Dennenvoetzwam.
Gewone pad.
Panorama Filosofenroute
[easy_panorama id=”4492″]Scroll met de muis over bovenstaande foto of kantel je telefoon/tablet om de panorama te bekijken.
Ketelwald
Het Groesbeekse Bos is onderdeel van wat in de middeleeuwen het Ketelwald werd genoemd. Dit is de middeleeuwse naam voor het eens zo gesloten bosgebied tussen Nijmegen en Xanten. Dit ooit zo uitgestrekte oerbos was tegen het einde van de middeleeuwen min of meer al in losse delen uit elkaar gevallen.
Oude spoorlijn van Nijmegen naar Kleve.
Heb jij Filosofenroute ook gelopen?
Laat ons dan vooral weten wat je er van vond. Wij waarderen het zeer als je de route bovenaan de pagina een beoordeling geeft en/of een reactie achterlaat onder dit bericht.
Terug naar overzichtspagina provincie Gelderland.
Disqus shortname is required. Please click on me and enter it