De Esmeerroute is een gemarkeerde rondwandeling door het Bos van de Toekomst, het omringende bosgebied en het Esmeer; de grootste pingoruïne van Drenthe in het gebied de Kop van Drenthe.
Algemene informatie
Beschrijving
Wandelroute langs het Bos van de Toekomst en het Esmeer.
Markering
Rode paaltjes.
Afstand route
3 kilometer.
Waarnemingen in dit gebied
Ga naar Waarneming.nl voor een overzicht.
Honden toegestaan
Honden zijn toegestaan mits aangelijnd.
Startpunt
Parkeerplaats Bos van de Toekomst Huis ter Heide.
GPS coördinaten
53.016461,6.458801
Esmeerroute
Het Esmeer is de grootste pingoruïne van Drenthe met een doorsnede van ongeveer 500 meter. Een pingo is een overblijfsel uit de laatste ijstijd. Het is ontstaan doordat grondwater naar boven kwam en zich daar ontwikkelde tot een ijskern. Deze groeide net zolang door tot de grond erboven door de druk openbarstte. Nadat het ijs door de toenemende temperatuur begon te smelten gleed de natte grond langs de rand weer naar beneden en vormde zo een soort kuil met een randwal. Deze stroomde later weer vol met water.
Esmeerroute op Google Maps
De route op Google Maps is bij benadering.
Bekijk de slideshow
Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.
Bos van de toekomst
Vrijwel direct nadat je bent gestart kom je in het Bos van de Toekomst. Hier kan men een gedenkboom planten om bijvoorbeeld een geliefde te herdenken of om stil te blijven staan bij het begin van iets moois zoals een geboorte of een huwelijk.
Alle bomen die hier staan vertellen een verhaal. De ongeveer 250 gedenkbomen die hier nu al staan zijn vanaf het najaar 2004 door de deelnemers zelf geplant. De bordjes die bij de bomen staan geven daar meer informatie over. Staatsbosbeheer verzorgt de bomen dertig jaar. Daarna kunnen de bomen zich zelf redden.
Kleverig koraalzwammetje.
De boomsoorten die hier staan kunnen allemaal oud worden. Ze groeien langzaam en daardoor duurt het dan ook een aantal jaar voordat het er als een echt bos uit begint te zien. Toch zal de natuur het bos snel in bezit gaan nemen. Ook nu zijn er al vele plant- en diersoorten te vinden.
Russula.
Panorama Esmeerroute
[easy_panorama id=”5437″]Scroll met de muis over bovenstaande foto of kantel je telefoon/tablet om de panorama te bekijken
Bloedrode heidelibel.
Het Esmeer heeft een opvallende ronde vorm en ligt midden in de bossen die ooit werden aangeplant door de gevangenen uit Veenhuizen. Aan de andere kant van het meer ligt een stuk heide dat nooit ontgonnen is. Hier liggen ook nog een paar petgaten als zichtbare herinnering aan de tijd dat men hier bezig was met het vergraven van het laagveen.
Ventilatiegaten van de grote berkenspintkever.
Heb jij de Esmeerroute ook gelopen?
Laat ons dan weten wat je er van vond! Met jouw beoordelingen kunnen wij de leukste routes in kaart brengen. Geef de route bovenaan de pagina een beoordeling en/of laat hieronder een reactie achter.
Disqus shortname is required. Please click on me and enter it