Het Bargerveen in het zuidoosten van Drenthe is het grootste hoogveenrestant in Nederland en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Ooit behoorde het tot het uitgestrekte Bourtangermoeras op de grens van Nederland en Duitsland. Het gebied is een van de belangrijkste plaatsen waar nog actief/levend hoogveen voorkomt.
Algemene informatie
Opmerking
Het Bargerveen heeft alle paaltjesroutes verwijderd en er wandelknooppunten van gemaakt. Zie Kaart Wandelknooppunten Bargerveen
Om de exacte route te lopen volg dan de volgende beschrijving:
- Vanaf PP richting knooppunt 82.
- Bij knooppunt 82 LA, klaphek door, pad vervolgen tot verharde weg.
- Op verharde weg RA slaan.
- Bij pad met klaphek RA.
- Naar knooppunt 82 lopen. Vanaf daar terug naar PP.
Beschrijving
Wandel langs oeroude vennen, moerassen, berkenbossen, heide, weilanden en veen. De route Bargerveen gaat over het Schoonebekerveld.
Markering
Wandelknooppunten.
Afstand route
5.3 kilometer.
Waarnemingen in dit gebied
Ga naar Waarneming.nl voor een overzicht.
Honden toegestaan
Honden zijn toegestaan mits aangelijnd.
Startpunt
Parkeerplaats Bargerveen Zuid aan de Zuidersloot te Weiteveen.
GPS coördinaten
52.670143,7.023127
Route Bargerveen
De paden in dit gebied bestaan voor een groot deel uit veengrond. Na een natte periode kunnen deze paden erg nat zijn. Op de paden blijven en waterdichte schoenen of laarzen zijn dus aan te raden. De route gaat ook over een kort stuk verharde weg en enkele zandpaden.
In het gebied zijn ook een vogelkijkhut en verschillende vogelkijkschermen te vinden van waaruit je de talloze foeragerende vogels in het waterbekken kunt bekijken.
Route Bargerveen op Google Maps
Download hier het GPX bestand.
Slideshow van de wandeling
Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.
Bourtangermoeras
Na de afgravingen in het ooit zo grote Bourtangermoeras (het strekte langs de noordoostflank van Nederland, was groter dan de provincie Drenthe met een veenlaag van soms wel 10 meter dik) was er nog slechts 66 hectare levend hoogveen over.
Onder beheer van Staatsbosbeheer is dat in de loop van de jaren weer gegroeid tot circa 2100 hectare (nog steeds slechts ongeveer 1% van de oorspronkelijke grootte van het Bourtangermoeras) waarvan een groot deel levend veen genoemd mag worden. Het veen neemt per jaar met ongeveer 1 mm toe. Het resterende hoogveengebied in Duitsland is met 140.000 hectare vele malen groter dan aan onze kant van de grens.
Panorama route Bargerveen Schoonebekerveld
[easy_panorama id=”3752″]Scroll met de muis over bovenstaande foto of kantel je telefoon/tablet om de panorama te bekijken.
Toch is het gebied aan onze kant van internationaal belang en heeft het een grote soortenrijkdom van planten en dieren. Hierdoor is het aangewezen als internationaal erkend Wetland, stiltegebied en Europees Natura 2000-gebied. Ook zijn de Europese vogel- en habitatrichtlijnen in dit gebied van toepassing.
Er is als doel gesteld om nog meer levend hoogveen terug te krijgen. Helaas gaat dit niet meer lukken in het hele Bargerveen. De ondergrond en de waterhuishouding zijn niet meer overal geschikt voor het veeleisende plantje veenmos. Gelukkig zijn de omstandigheden in iets minder dan de helft van het reservaat wel gunstig genoeg.
Op de plekken die niet geschikt genoeg zijn voor veenmos groeit natte heide, vochtig en schraal grasland en berkenbroekbos. Door de grote variatie in het landschap kunnen vele planten en dieren (waaronder enkele zeldzame en bedreigde soorten) een passende biotoop vinden.
Gekraagde roodstaart
Schoonebekerveld
In het oostelijke deel van het Schoonebekerveld werd op de onderste halve meter na bijna al het veen afgegraven. In het westelijke deel werden vanuit het Schoonebekerdiep graslandjes aangelegd op de stukken onvergraven hoogveen. In dit gedeelte van het Bargerveen maak je kennis met een historisch waardevol en voor Nederland uniek stuk cultuurlandschap genaamd bovenveencultuur.
Bovenveencultuur
Bovenveencultuur wordt gekenmerkt doordat men weidde bovenop het veen. Kleine graslanden met houtwallen als afscheiding, verwilderde appelbomen en veenputten zijn bewaard gebleven als getuigen van de voormalige bewoners.
De natte en schrale graslanden in dit gebied worden in de loop van de zomer gemaaid en afgevoerd. Het late maaien van het gebied is ervoor bedoeld om de planten een betere kans te geven om te bloeien en hun zaden te verspreiden. Op een zonnige dag kun je talloze vlinders (waaronder zeldzame soorten als de aardbeivlinder en bruine vuurvlinder), kikkers, salamanders en libellen tegenkomen.
Heideschallebijter
Aardbeivlinder
Roodborsttapuit
Kleine vuurvlinder
Beoordeel de route Bargerveen
Heb jij de route Bargerveen gelopen? Wij zijn benieuwd wat je er van vond. Geef de route bovenaan deze pagina een beoordeling en laat een reactie achter onder dit bericht.
Disqus shortname is required. Please click on me and enter it