Wandeling over het vlonderpad bij Bezoekerscentrum De Wieden. Tijdens deze korte rondwandeling maak je kennis met De Wieden in het klein: meren en kolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen.
Algemene informatie
Beschrijving
Het vlonderpad is een rondlopend pad. Daarom is er ook geen markering om je de weg te wijzen.
Markering
Geen.
Afstand route
Ongeveer 1 kilometer.
Waarnemingen in dit gebied
Ga naar Waarneming.nl voor een overzicht.
Honden toegestaan
Honden zijn niet toegestaan.
Opmerking
Ondanks dat het pad geschikt is voor mindervaliden kan het door het raster soms erg lastig zijn. Een rolstoel rolt minder goed en met een wandelstok is het oppassen.
Startpunt
Parkeerplaats Bezoekerscentrum De Wieden: Beulakerpad 1, Sint Jansklooster.
GPS coördinaten
52.684376,6.002507
Vlonderpad De Wieden
Tijdens het vlonderpad De Wieden zie je De Wieden in het klein. Rondom het vlonderpad zie je veel kenmerkende elementen die het gebied zo speciaal en aantrekkelijk maken. Jong en oud riet, onbemeste weilandjes waar gehooid wordt, bemeste weilandjes voor het vee, meren, rietlanden, sloten en hier en daar een bosje of struiken.
Door deze grote variatie leven er veel verschillende planten en dieren in dit gebied. Als plantenliefhebber kun je langs het pad genieten van onder andere pinksterbloem, wateraardbei, moerasvergeet-me-nietje, moerasvaren, rietorchis en watermunt. Ook heb je in de zomer grote kans hier bijzondere vlinders tegen te komen zoals de zilveren maan.
Vlonderpad De Wieden op Google Maps
De route op Google Maps is bij benadering.
Fotoimpressie Vlonderpad De Wieden
Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.
Tjasker De Foeke
De tjasker is een windmolen die vroeger werd ingezet om kleine polders mee droog te malen. Deze paaltjasker heeft een paal die de molenas ondersteunt. De tjasker maalt het polderwater via de buiten- en de binnenringsloot naar het buitenwater en vice versa. Ook kan de molen in alle windrichtingen geplaatst worden.
Cultureel erfgoed
De tjaskers raakten in de jaren dertig van de vorige eeuw in verval doordat ze de concurrentiestrijd met de metalen windmotor niet aankonden. Hierdoor was er rond 1950 bijna geen tjasker meer te zien. Na 1970 zijn er verschillende nieuwe molens gebouwd. Het exemplaar dat je hier aantreft is de kleinste watermolen van Nederland.
Restauratie en verlanding
Riet houdt van natte voeten en daarom stonden er in De Wieden ooit zo’n 200 van deze molens. Van de 200 tjaskers zijn er nu nog twee over. Vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben deze helemaal gerestaureerd en af en toe laten ze hem nog draaien. Wanneer je verder loopt over het vlonderpad dan loop je over nieuw land dat pas in de laatste 25 jaar is aangegroeid. Het proces van verlanden duurt in totaal zo’n 80 tot 150 jaar.
Drijftillen
De stukken land aan de buitenkant van het vlonderpad zijn losse drijftillen. Hiermee begint het proces van verlanding. Onder de drijftillen staat ongeveer anderhalf meter water. De begroeiing is hier zo dun dat wanneer je zou proberen eroverheen te lopen je er gegarandeerd doorheen zakt. Hierdoor is het maaien van deze stukken erg lastig. Het maaien kan eigenlijk pas wanneer het hard vriest en de ondergrond daardoor een stuk steviger is.
De drijftillen verlanden verder naar jong rietland en trilveen. De ontwikkeling gaat vervolgens door via veenmosrietland naar moerasheide, en vervolgens via ruigte en wilgenstruweel naar moerasbos.
Beulakerwijde
Langs het vlonderpad De Wieden zijn er enkele mogelijkheden om even hogerop te gaan. Bij het eerste punt heb je een weids uitzicht over de Beulakerwijde. Dit is de grootste open watervlakte van De Wieden en is ontstaan door de stormvloedrampen van 1776, 1777 en 1825.
Het was destijds een verveend gebied rond het dorp Beulake waar de bewoners de veenmassa op grote schaal uit het water naar boven trokken. Het land werd water, het water werd steeds breder en tegelijkertijd werden de stroken land ertussen steeds smaller. Doordat deze stroken uiteindelijk zo smal waren, werden ze tijdens de verschillende stormvloeden gemakkelijk weggeslagen. Hierdoor ontstond een grote watervlakte en ‘verdronk’ het dorp Beulake.
Eiland kerkhof
Het dorp Beulake lag vanaf het eerste uitkijkplatform ongeveer 1200 meter verderop. Als je met een verrekijker in oostelijke richting kijkt dan kun je het eiland kerkhof zien liggen. De tragische gebeurtenissen die zich hier zo’n 250 jaar geleden afspeelden worden gesymboliseerd door een kunstwerk in de vorm van een kerkspits met bel.
Pijlkruid.
Veenmosrietland
Veenmosrietland hoort bij een van de latere fases in de verlanding van open water naar moerasbos. Dit type rietland bestaat uit een ijle rietlaag en vaak ook een moslaag. De vegetatie is vaak laag en heel open.
Uitzicht vanaf het tweede uitkijkplatform.
Riet
Riet is een van de eerste hoge planten die je zult zien opkomen. Het groeit snel en wint de concurrentiestrijd om licht en ruimte van veel andere planten die pas later beginnen met groeien. Het veenmosrietland wordt eens per jaar gemaaid. Dit is vaak in de zomer of in de winter. Wanneer het ijle riet is gemaaid krijgen andere soorten als veenmos, varens en ronde zonnedauw meer kans om te kiemen en te groeien.
Krabbescheer.
Veenschuur
Natuurmonumenten nam in 1966 enkele percelen en een schuur over van de laatste vervener in De Wieden genaamd turfgraver Dierkes. Helaas verkeerde de veenschuur in slechte staat waardoor deze destijds herbouwd werd. In 2013 is de veenschuur volledig afgebrand waardoor deze wederom opnieuw herbouwd moest worden. Dit is gedaan met materialen en technieken van vroeger en het is een exacte kopie van de historische schuur.
Expositie De Wieden
Binnen in de veenschuur is een expositie te zien over de geschiedenis van De Wieden met onder andere informatie over het turfsteken en het verdronken dorp Beulake. De veenschuur is vrij toegankelijk tijdens de openingstijden van het bezoekerscentrum.
Heb jij het Vlonderpad De Wieden gelopen?
Laat ons dan weten wat je er van vond! Met jouw beoordelingen kunnen wij de leukste routes in kaart brengen. Geef de route bovenaan de pagina een beoordeling en/of laat hieronder een reactie achter.
Terug naar overzichtspagina provincie Overijssel.
Disqus shortname is required. Please click on me and enter it