De routes bij Oud Avereest zorgen voor een prachtige wandelervaring. Het is gelegen op de grens van Overijssel en Drenthe in het Reestdal. In dit landschap met oude kerkenpaden en vlonders over de Reest lijkt het alsof je terug bent in oude tijden.
Algemene informatie
Beschrijving
Maak kennis met het Reestdal. Ga over smalle paden, over bruggetjes, door zandpaden in het bos en langs de omliggende essen.
Markering
Gele paaltjes.
Afstand route
Ongeveer 3 kilometer.
Waarnemingen in dit gebied
Ga naar Waarneming.nl voor een overzicht: Reestdal – Overijsselse kant & Reestdal – Drentse kant.
Honden toegestaan
Over het algemeen zijn honden toegestaan, mits aangelijnd.
Startpunt
Bezoekerscentrum De Wheem in Oud Avereest.
GPS coördinaten
52.6194265,6.3702072
Oud Avereest
De route start bij het bezoekerscentrum De Wheem in Oud Avereest. Vanaf hier kun je verschillende wandelroutes in het gebied starten. Deze voormalige boerderij is al meer dan 30 jaar het bezoekerscentrum van Landschap Overijssel.
Drentse boeren waren de eerste bewoners van Oud Avereest. De aanwezige zandruggen vormden een perfecte plek om hun boerderijen op te bouwen. De lager gelegen broeklanden werden gebruikt als hooi- en weidelanden. De hogere delen werden akkers en de schapen van de boeren konden grazen op de heidevelden.
Gele route Reestdal op Google Maps
Download de route als gpx bestand
Bekijk de slideshow
Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.
Kerkenpad
De kerk van Oud Avereest is de oudste kerk in dit gebied en dateert uit de 13e eeuw. Over oude wandelpaden kwam men naar deze kerk toe. Er liep een pad over de zandruggen langs het heideveld naar Oud Avereest. Daarbij moest de Reest worden overgestoken met behulp van twee brugjes (‘over de Reest’ oftewel ‘Avereest’). Zo’n 75 jaar geleden liep dit pad nog steeds door de open heide met jeneverbessen en vennetjes. Daarna is er veel heide ontgonnen en zijn de huidige bossen ontstaan.
In 2000 is het pad weer hersteld door vrijwilligers van de Natuurvereniging Zuidwolde, Stichting Het Drentse Landschap en Landschapsbeheer Drenthe.
Als bewijs van de verbintenis tussen de bewoners en hun streek, zijn op het oude gedeelte van het kerkhof de namen van vrijwel alle dorpen en gehuchten uit de wijde omgeving terug te vinden.
Het Reestdal
De Reest kronkelt door een bijzonder stuk natuur en vormt over enkele tientallen kilometers de grens tussen Overijssel en Drenthe. Het gebied heeft authentieke nederzettingen en boerderijen en is rijk aan vele vogelsoorten, hooilanden, oude houtwallen, essen, bloeiende bloemen en vlinders. Dat het gebied zo goed bewaard is gebleven is vooral geluk. Verschillende keren hebben bestuurders van beide provincies zich over de vraag gebogen hoe ze van het kronkelige riviertje een rechte sloot konden maken. Gelukkig is dit er nooit van gekomen.
Haast nergens in Nederland is nog zo’n intact beekdalsysteem te vinden als hier. Het is een meanderend riviertje in een kleinschalig landschap met aan beide zijden kleurrijke hooilanden en oeverwallen. Op de flanken van het dal zijn restanten van oude heidelandschappen en imposante landgoederen te vinden. De toegankelijk oevers overstromen in de winter terwijl het riviertje zich een weg baant door het landschap. De natuur kan onverstoord haar gang gaan.
Panorama Reestdal
[easy_panorama id=”3473″]Scroll met de muis over bovenstaande foto of kantel je telefoon/tablet om de panorama te bekijken.
Wezel tijdens de wandeling.
Fazant.
Biologische boerderij De Uilenburcht
Tijdens de rondwandeling kom je ook langs de biologische beheerboerderij De Uilenburcht van Het Drentse Landschap op Rabbinge. Hier wordt met behulp van Limousinrunderen het ouderwetse boerenbedrijf in ere gehouden. Wij hadden het geluk te mogen genieten van een groep jonge biggen.
Beoordeel rondwandeling Reestdal
Heb jij deze route gelopen? Wij zijn benieuwd wat je er van vond. Geef de route bovenaan deze pagina een beoordeling en laat een reactie achter onder dit bericht.
Disqus shortname is required. Please click on me and enter it