5.4 km – De Muy
Noord-Holland Staatsbosbeheer 5 tot 9 kilometer

5.4 km – De Muy

Beoordeling

3 gemiddeld gebaseerd op 35 beoordelingen

 • Uitstekend
  7
 • Goed
  13
 • Normaal
  1
 • Redelijk
  1
 • Slecht
  13

Wandel door het gebied De Muy met haar natte duinvalleien, over camping Kogerstrand en langs de Bertusnol, een van de hoogste duinen op het waddeneiland Texel. Beklim de Bertusnol waar je een schitterend uitzicht hebt over het gebied.

 

Algemene informatie


Beschrijving

Gemarkeerde rondwandeling door het duinlandschap De Muy.

Markering
Blauwe paaltjes.

Afstand route
5.4 kilometer.

Waarnemingen in dit gebied
Ga naar Waarneming.nl voor een overzicht.

Honden toegestaan
Honden zijn, mits aangelijnd, welkom in dit gebied.

Startpunt
Parkeerplaats Mienterglop op Texel.

GPS coördinaten
53.104582,4.773067

Kaarten
SBB-Wandelkaart nr.1 Nationaal Park Duinen van Texel.

 

Ontstaan van De Muy

voetzoekers-de-muy-texel-routepaal-2

voetzoekers-de-muy-texel-struikhei

Ten noorden van De Koog liggen de oudste delen van het gebied De Muy. De duinen hier vormden vroeger de noordpunt van het eiland Texel. In het gebied waar nu deschapenboet staat lag eenkwelder en deze is al voor 1349 ingepolderd. In 1630 werd de Zanddijk aangelegd om Texel met het noordelijker gelegen Eierland te verbinden. Dit is de oudst bekende stuifdijk op het eiland.

Wandeling De Muy op Google Maps

De route op Google Maps is bij benadering.

Bekijk de slideshow

voetzoekers – De Muy – Texel – 1
voetzoekers – De Muy – Texel – 2
voetzoekers – De Muy – Texel – 3
voetzoekers – De Muy – Texel – 4
voetzoekers – De Muy – Texel – 5
voetzoekers – De Muy – Texel – 6
voetzoekers – De Muy – Texel – 7
voetzoekers – De Muy – Texel – 8
voetzoekers – De Muy – Texel – 9
voetzoekers – De Muy – Texel – 10
voetzoekers – De Muy – Texel – 11
voetzoekers – De Muy – Texel – 12
voetzoekers – De Muy – Texel – 13
voetzoekers – De Muy – Texel – 14
voetzoekers – De Muy – Texel – 15
voetzoekers – De Muy – Texel – 16
voetzoekers – De Muy – Texel – 17
voetzoekers – De Muy – Texel – 18

Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.

De Nederlanden

Een stuifdijk wordt aangelegd door schermen van riet of takken op het strand te plaatsen. In de luwte blijft het door de wind aangevoerde zand liggen. Later wordt hierophelm aangeplant, waarin opnieuw meer zand wordt gevangen. Zo wordt er met behulp van de natuur een dijk gemaakt.

voetzoekers-de-muy-texel-grote-parasolzwam

Grote parasolzwam.

Op de strandvlakte vóór de Zanddijk ontstonden enkele duinen. Tegelijkertijd groeide het duin bij De Koog in steeds noordelijker richting uit. Tussen deze duinen en de Zanddijk werd voor 1850 een dijkje aangelegd. Hierachter ontstond het poldertje De Nederlanden. Weer vijf jaar later zijn de duinen op de strandvlakten met stuifdijken aan elkaar verbonden om zo tussen Texel en Eierland een nieuwe polder te maken. In 2008 zijn de meeste weilanden hier door Staatsbosbeheer geplagd om de planten en dieren die typisch voor het gebied zijn meer ruimte te geven. De afwateringssloot is vervangen door een kreek op de laagste gedeeltes van het terrein. Hier lag voor de ontginning ook eenkreek.

voetzoekers-de-muy-texel-routepaal

voetzoekers-de-muy-texel-impressie-2

Ontginning tot weiland

De zee brak al snel op een drietal plaatsen weer door de jonge stuifdijken. Twee van deze plekken werden weer gedicht. De derde bleef uiteindelijk na meerdere pogingen open en kennen we nu als De Slufter: een waardevol natuurgebied waar het Noordzeewater kan binnenstromen en bij stormvloed de hele vlakte onder water kan zetten.

voetzoekers-de-muy-texel-konijn

In 1874 werden De Muy en De Slufter weer van elkaar gescheiden door een dijkje. Het ingepolderde gebied is vanaf De Koog geleidelijk ontgonnen tot weiland. Staatsbosbeheer stopte in 1908 met het ontginnen en de rest werd beheerd als natuurterrein. Later zijn weer nieuwe stuifdijken aangelegd. De stukken strand die tussen de de stuifdijken lagen bleven als bodem van een nieuwe duinvallei achter. Deze valleien werden natter naarmate de duinenrij groeide. Hoe groter het duin, hoe meer water er in bleef hangen. Hierdoor ontstond het duinmeer van De Muy genaamd De Muy-plas. Dit is een overblijfsel van de oude Muy-geul. In het hele gebied zijn bijzonder fraaie duinen te vinden met vaak zeer steile hellingen.

Lepelaars in het gebied

De Muy staat bekend om de lepelaars die in dit gebied te vinden zijn. Ooit was het de enige kolonie van het waddengebied. Ze hebben hier gezelschap van blauwe reigers, aalscholvers, blauwborsten, nachtegalen, roodborsttapuiten en natuurlijk fazanten.

voetzoekers-de-muy-texel-roodborsttapuit

Roodborsttapuit.

voetzoekers-de-muy-texel-fazant

voetzoekers-de-muy-texel-duindoorn

Duindoorn.

Bertusnol

De Bertusnol is een van de bekendste uitkijkpunten op Texel. Het is een duin van 22 meter hoog en is vernoemd naar een van de eerste vogelwachters van Staatsbosbeheer. Volg de lange trap met 81 treden om boven op het duin uit te komen. Vanaf dit uitkijkpunt hield de vogelwachter toezicht op de lepelaarskolonie om te voorkomen dat wandelaars dit gebied in gingen.

Panorama Bertusnol

[easy_panorama id=”5005″]

Scroll met de muis over bovenstaande foto of kantel je telefoon/tablet om de panorama te bekijken.

De Bertusnol biedt uitzicht over het landschap dat is ontstaan door de eerder genoemde stuifdijken. Het gebied maakt deel uit van het duinlandschap dat door de provincie Noord-Holland is aangemerkt als aardkundig monument. Op de Bertusnol bevindt zich het fysieke monument: een informatiepaneel met achtergrondinformatie over de aardkundige waarden van het gebied.

voetzoekers-de-muy-texel-boven-aan-de-trap-bertusnol

Een wandeling op Texel behoort tot het mooiste wat men in de wereld kan doen.Jac. P. Thijsse

voetzoekers-de-muy-texel-duinen-en-varens

voetzoekers-de-muy-texel-duinen

voetzoekers-de-muy-texel-bertusnol

Eendenkooi Korverskooi

Een van de vijf overgebleven eendenkooien op Texel tref je aan in dit gebied. De Korverskooi ligt in een kooibos ten noordoosten van het dorp De Koog. Deze kooi werd in 1842 aangelegd en is sindsdien nog altijd in gebruik. Tegenwoordig worden de eenden echter alleen nog maar gevangen om geringd te worden. Om de rust in de kooi te waarborgen is deze niet voor het publiek toegankelijk. Het bos rond de eendenkooi werd in de beginjaren aangeplant rond een duinplas. De reden hiervoor was dat de kooiker in alle rust de eenden moest kunnen vangen.

voetzoekers-de-muy-texel-bankje-met-uitzicht

voetzoekers-de-muy-texel-schapen-tijdens-de-wandeling

Een eendenkooi bestaat uit een kooiplas (de duinplas) met vangpijpen en een fuik. In het water zwemmen tamme eenden die wilde eenden naar de kooi moeten lokken. Langs de vangpijp staan rietschermen waarachter de kooiker zich schuil kan houden. De kooiker maakt gebruik van een hond om de aandacht van een wilde eend te trekken. De nieuwsgierige eend zwemt in de richting van de hond. Wanneer de eend in de buurt van de kooiker is komt hij tevoorschijn waardoor de eend schrikt. Daardoor verlaten ze de pijp en belanden ze in de fuik waar de kooiker ze vervolgens in een kooitje of hokje opsluit.

voetzoekers-de-muy-texel-impressie

In het gebied staat ook een val met netten en gaas voor het vangen en ringen van zangvogels. Dit is een zogenaamd Helgolandval. De trechtervormige val is 40 meter diep en heeft een grote invliegopening. Aan het einde van de fuik zit een vanghokje. De vogels worden gelokt met fruit, zaden en afgespeelde vogelgeluiden.

voetzoekers-de-muy-texel-wilde-kamperfoelie

Wilde kamperfoelie.

voetzoekers-de-muy-texel-watermunt

Watermunt.

Schapenboet

Tijdens de wandeling kom je ook langs een schapenboet die bekend staat als de Boet van Hopman. Dit is de enige schapenboet op Texel die in de duinen staat. Schapenboeten hebben dezelfde kenmerkende bouwvorm als een stolpboerderij met een vierkante houtconstructie als drager van de gehele constructie. Aan de oostkant heeft het een rechte in plaats van aflopende kant. Dit is bij de op Texel heersende windrichting meestal de luwe kant. Hier werd ook de wagen met hooi neergezet. In de luwte waaide het hooi niet van de hooivork terwijl men bezig was het hooi in de opslag te werken.

voetzoekers-de-muy-texel-natte-duinen

voetzoekers-de-muy-texel-schapenboet-de-boet-van-hopman

voetzoekers-de-muy-texel-bezoek-schapenboet-de-boet-van-hopman

Torenvalk bij de boet van Hopman.

voetzoekers-de-muy-texel-bos-de-koog

Heb jij de rondwandeling De Muy ook gelopen?

Laat ons dan weten wat je er van vond. Geef de route bovenaan de pagina een beoordeling en laat een reactie achter onder dit bericht.

Naar overzichtspagina provincie Noord-Holland.

Bekijk alle routes van 5 tot 9 kilometer.

Recent bekeken ...

Disqus shortname is required. Please click on me and enter it

Laat een reactie achter

voetzoekers

voetzoekers gaan op zoek naar de mooiste paden, routes en natuurgebieden. Heb jij een goede tip of een mooie route voor ons? Stuur ons dan een e-mail.

Neem contact met ons op

Volg ons