3.5 km – Appelbergen
Drentsche Aa Groningen 3 tot 5 kilometer

3.5 km – Appelbergen

Beoordeling

3.8 gemiddeld gebaseerd op 34 beoordelingen

 • Uitstekend
  2
 • Goed
  24
 • Normaal
  8
 • Redelijk
  0
 • Slecht
  0
Natuurgebied Appelbergen is een klein afwisselend bos ongeveer 10 kilometer ten zuidoosten van de stad Groningen. Het bos heeft veel verschillende landschappen en is onderdeel van de Hondsrug. Onderweg loop je onder andere langs verschillende vennen.

Algemene informatie

Beschrijving
Korte wandelroute langs sporen van ijstijden in de Drentsche Aa.

Markering
Gele paaltjes.

Afstand route
3.5 kilometer.

Waarnemingen in dit gebied
Ga naar Waarneming.nl voor een overzicht.

Honden toegestaan
Honden zijn toegestaan en mogen op sommige stukken los lopen.

Startpunt
Parkeren bij Paviljoen Appelbergen aan de Hoge Hereweg 33 te Glimmen.

GPS coördinaten
53.136728,6.639714

Kaarten
SBB-Wandelkaart nr.09 Drentsche Aa.

Appelbergen

voetzoekers-appelbergen-routeaanduiding

Appelbergen is een gevarieerd gebied op de Hondsrug op pakweg zo’n 10 kilometer van de stad Groningen. Het voormalige militaire oefenterrein is momenteel grotendeels in bezit en beheer van Staatsbosbeheer.

De Hondsrug loopt van de stad Groningen tot ver in Drenthe en is zo’n 150.000 jaar geleden ontstaan aan het einde van de voorlaatste ijstijd; het Saalien. Een brede gletsjer bewoog toen met een vaart van zo’n 6 kilometer per jaar richting het zuidoosten. De ijsstroom zette op een ondergrond van fijn zand een dikke laag keileem af en vormde deze tot een vrij lage en langgerekte rug die we nu kennen als de Hondsrug.

voetzoekers-appelbergen-start-route

voetzoekers-appelbergen-het-grote-veen

Appelbergen als oud bewoningsgebied

Het hele gebied van de Hondsrug is een oud bewoningsgebied, waar sporen variërend van het Neolithicum, de IJzertijd en de Romeinse tijd te vinden zijn. Vanaf de Romeinse tijd werden er essen gevormd. Dit deed men door de arme dekgrondzanden op te hogen met organisch materiaal. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de Onner esch en de Glimmer esch.

Appelbergen is een schakel in een oude handelsroute tussen Coevorden en Groningen. De Besloten vennen en de aanwezigheid van vennen en pingoruïnes in Appelbergen maakten de doorsteek echter niet makkelijk. De Hoge Hereweg is in de Napoleontische periode verbeterd.

Route Appelbergen op Google Maps

De route op Google Maps is bij benadering.

Bekijk de slideshow

voetzoekers – Appelbergen – 1
voetzoekers – Appelbergen – 2
voetzoekers – Appelbergen – 3
voetzoekers – Appelbergen – 4
voetzoekers – Appelbergen – 5
voetzoekers – Appelbergen – 6
voetzoekers – Appelbergen – 7
voetzoekers – Appelbergen – 8
voetzoekers – Appelbergen – 9
voetzoekers – Appelbergen – 10
voetzoekers – Appelbergen – 11
voetzoekers – Appelbergen – 12
voetzoekers – Appelbergen – 13
voetzoekers – Appelbergen – 14
voetzoekers – Appelbergen – 15
voetzoekers – Appelbergen – 16
voetzoekers – Appelbergen – 17
voetzoekers – Appelbergen – 18
voetzoekers – Appelbergen – 19
voetzoekers – Appelbergen – 20

Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.

Pingoruïnes en vennen

Het kleine ronde watertje rechts van het pad is een vennetje. Deze ontstaan wanneer de kale, droge en zandige grond door de wind wordt weggeblazen tot op het grondwaterniveau. De grond is dan natter en zwaarder en hierdoor heeft de wind er geen grip meer op. De laagte vult zich vervolgens met water en veen.

voetzoekers-appelbergen-ven

Pingoruïnes

In dit gebied zijn zeker een tiental pingoruïnes te vinden. Daar waar grondwater door de ondoorlatende keileemlaag omhoog kon komen kon een ijskern zich ontwikkelen. Deze groeide vervolgens net zolang door totdat de grond erboven openbarstte. De zon zorgde ervoor dat het ijs begon te smelten waardoor de natte grond als een modderbrij langs de rand naar beneden gleed. Zo vormde zich uiteindelijk een rond watertje met een randwal: de pingoruïne.

Zowel de vennen als de pingoruïnes zijn in de laatste ijstijd, het Weichselien, en het begin van het Holoceen ontstaan. Ondanks dat ze veel op elkaar lijken hebben ze dus een geheel andere ontstaansgeschiedenis. 

voetzoekers-appelbergen-geweizwam

Geweizwam.

Karrensporen

Het pad loopt tussen een aantal hoge ruggen door. De langgerekte ruggen en laagtes zijn zogenaamde karrensporen. Gedurende de middeleeuwen reed men met karren en andere rijtuigen over de essen en heideterreinen van en naar Coevorden en Groningen. Door het vele gebruik werd de bodem en de vegetatie kapot gereden en kon het zand uit het spoor opwaaien.

voetzoekers-appelbergen-naast-de-karrensporen

De karrensporen kwamen hierdoor weer lager te liggen en het opgewaaide zand werd steeds iets hoger. Dit proces bleef zich herhalen totdat het spoor niet meer bruikbaar was en men ernaast ging rijden om een nieuw spoor te laten ontstaan. Op deze manier ontstonden de brede bundels karrensporen die soms wel 500 meter breed kunnen zijn. In de Appelbergen moesten ze tussen de natte en drassige delen door waardoor de karrensporen smaller zijn. De karrensporen vormden de vroegere ‘snelwegen’ tussen Coevorden en Groningen.

Panorama Appelbergen

[easy_panorama id=”5353″]

Scroll met de muis over bovenstaande foto of kantel je telefoon/tablet om de panorama te bekijken

Het Grote Veen

Het Grote Veen is een moerasachtig terrein met een ronde vorm. Binnen het natuurgebied Appelbergen is dit een groot landschapselement. Het is echter niet duidelijk of Het Grote Veen ontstaan is als ven of als pingoruïne. De mooie wal eromheen lijkt wel op het laatste te duiden. Het veen wat hier groeit dateert uit het Holoceen. De veengroei startte hier zo’n 9.000 jaar geleden.

voetzoekers-appelbergen-het-grote-veen-2

De Onner esch

Op een gegeven moment zie je aan de linkerkant van het pad de Onner esch. Dit is onder andere te herkennen aan het feit dat het oppervlak hoger ligt. Dit terrein is al heel lang in gebruik als akkergrond. Een es is vaak van oorsprong al een hoog liggend stuk zandgrond dat in de loop van de jaren steeds verder is opgehoogd met heideplaggen als bemesting. Op die manier ontstond de esgrond met de dikke vruchtbare bodem.

voetzoekers-appelbergen-onner-esch

Oorlogsmonument

Het Grote Veen is ook een stuk uitgegraven. Dit is destijds gedaan omdat men vermoedde dat hier een aantal oorlogsslachtoffers begraven lagen. Er is echter nooit iets gevonden. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers en de Meistaking van 1943 is hier een monumentje opgericht.

voetzoekers-appelbergen-oorlogsmonument

Oorlogmonument Meistaking 1943.

voetzoekers-appelbergen-ven-bij-oorlogsmonument

voetzoekers-appelbergen-lantaarnpaal-langs-het-pad

Hoge Hereweg

De Hoge Hereweg is een van de oude wegen van de verbindingsroute tussen Coevorden en Groningen. Ook hier lagen eerder karrensporen waarlangs men over de Hondsrug reisde. De karrensporen hebben zich hier verder ontwikkeld tot de bredere en beter begaanbare Hoge Hereweg die tot ver in de 19e eeuw de doorgaande route vormde. Op dit moment is het niet meer dan een breed zandpad.

voetzoekers-appelbergen-hoge-hereweg

voetzoekers-appelbergen-pingo-ven

Heb jij de wandelroute Appelbergen ook gelopen?

Laat ons dan weten wat je er van vond! Breng samen met ons de leukste wandelroutes en mooiste natuurgebieden in kaart. Geef de route bovenaan de pagina een beoordeling en/of laat hieronder een reactie achter.

Terug naar overzichtspagina provincie Drenthe.

Bekijk alle routes van 3 tot 5 kilometer.

Recent bekeken ...

Disqus shortname is required. Please click on me and enter it

Laat een reactie achter

voetzoekers

voetzoekers gaan op zoek naar de mooiste paden, routes en natuurgebieden. Heb jij een goede tip of een mooie route voor ons? Stuur ons dan een e-mail.

Neem contact met ons op

Volg ons