Mooie rondwandeling door gevarieerd bos waarbij je aan het begin van de wandeling direct langs een prachtig (krom) beukenlaantje wandelt.
Algemene informatie
Beschrijving
Boswandeling, onder andere langs een opvallende beukenlaan en mierenhopen.
Markering
Rode markering.
Afstand route
3.5 kilometer.
Waarnemingen in dit gebied
Ga naar Waarneming.nl voor een overzicht.
Honden toegestaan
Honden zijn welkom mits aangelijnd.
Startpunt
Parkeerplaats aan de rijlaan in Groesbeek.
GPS coördinaten
51.774593,5.923961
Kaarten
SBB-Wandelkaart nr.26 Rijk van Nijmegen.
Krombeukenlaanroute
De Krombeukenlaanroute ligt in Het Groesbeekse Bos op de stuwwal van Nijmegen zo’n 80 meter boven de zeespiegel. De stuwwal dankt zijn vorm aan de ijsmassa’s uit de derde ijstijd, die toen uit verschillende lagen grond was opgebouwd en vooruit werden gestuwd. Deze verscheidenheid aan grondsoorten geven het gebied nu zijn typische karakter; een grote variatie in planten en bomen.
Krombeukenlaanroute op Google Maps
De route op Google Maps is bij benadering.
Bekijk de slideshow
Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.
Bijzondere planten- en diersoorten
Het Groesbeekse Bos is aangeplant voor de productie van hout. Het gevolg was een eentonig productiebos; kaarsrechte wegen en voornamelijk naaldbomen bepaalden het beeld. Tegenwoordig gaan in het Groesbeekse Bos houtproductie, natuur- en recreatiedoelen hand in hand. Daarvoor is een meer natuurlijk en gevarieerd bos nodig. Dit betekent meer dood hout en open plekken, paddenstoelen, varens en mossen, maar ook meer loofbomen zoals eik, beuk en lijsterbes. De grotere variatie in het bos trekt ook meer planten- en diersoorten aan. In een natuurlijk bos is ongeveer 35% van al het hout dood.
Rijke cultuurhistorie
In het Groesbeekse Bos kun je hier en daar prachtige beukenlanen tegenkomen. Deze zijn vooral overgebleven van het historische Landgoed De Wolfsberg. Halverwege de vorige eeuw werd Het Groesbeekse Bos door vermogende heren aangekocht om er hun landgoed te stichten. Het deel rondom de Wolfsberg kreeg door de aanleg van een stelsel van beukenlanen een parkachtig karakter. Veel van deze elementen zijn nog steeds zichtbaar zoals het Krombeukenlaantje, de rododendrons en bosvijver De Koepel.
Krii, krii
Dit geluid kun je in deze beukenbossen horen. Het is het geluid van de zwarte specht; de grootste en sterkste specht die in Nederland te vinden is. Hij is te herkennen aan zijn sterk golvende vlucht en duidelijke ‘krii, krii’ roep. Hij verdedigt grote territoria van soms wel 200 hectare. In beuken hakt hij grote holtes van wel een meter diep. Deze holtes hebben soms ook meerdere uitgangen. Veel holenbewoners en broeders maken hier dankbaar gebruik van. Marters, bosuilen, holenduiven en kauwtjes zijn vaak te vinden in de oude holen van deze spechtensoort. Het komt zelfs wel eens voor dat de zwarte specht en holenduif samen in de holte overnachten. Zwarte spechten zoeken hun prooien vooral in dood hout, zoals in de winter de larven van de houtworm.
Heb jij de Krombeukenlaanroute ook gelopen?
Beoordeel de route dan bovenaan deze pagina. Met jullie beoordelingen brengen we de leukste wandelroutes van Nederland in kaart. Heb je een mooie foto genomen tijdens deze wandeling en wil je die met ons wilt delen? Stuur ons dan een e-mail of een bericht op Facebook.
Ga naar overzichtspagina provincie Gelderland.
Bekijk alle wandelroutes in het Rijk van Nijmegen.
Disqus shortname is required. Please click on me and enter it