2.5 km – Kampsheide
Drenthe Het Drentse Landschap 0 tot 3 kilometer

2.5 km – Kampsheide

Beoordeling

4.8 gemiddeld gebaseerd op 21 beoordelingen

 • Uitstekend
  17
 • Goed
  4
 • Normaal
  0
 • Redelijk
  0
 • Slecht
  0

Het reservaat Kampsheide maakt deel uit van het esdorpenlandschap rondom Balloo. Het terrein bestaat uit een beschut gelegen heideterrein met veel jeneverbesstruiken en een mooi ven. In het gebied zijn vele grafheuvels te vinden en deze kom je tijdens de wandeling dan ook regelmatig tegen.

Algemene informatie


Beschrijving

Gemarkeerde rondwandeling.

Markering
Paarse paaltjes.

Afstand route
2.5 kilometer.

Waarnemingen in dit gebied
Ga naar Waarneming.nl voor een overzicht.

Honden toegestaan
Honden zijn niet toegestaan vanwege de schapen op het terrein.

Startpunt
Parkeerplaats aan het begin van het fietspad Weg van de Strengen.

GPS coördinaten
52.993401,6.623645

Kaarten
SBB-Wandelkaart nr.09 Drentsche Aa.
SBB-Wandelkaart nr.10 Midden-Drenthe.

Kampsheide

voetzoekers-kampsheide-start-wandeling

Kampsheide is het oudste terrein van Stichting Het Drentse Landschap en is aangekocht in 1948. Het Drentse Landschap heeft zo’n 35 hectare van dit gebied in beheer en werd destijds voor zo’n 14.000 gulden van de familie Von Baumhauer gekocht. De rondwandeling brengt je langs mooie heideveldjes, jeneverbesstruwelen en een schitterend ven maar ook langs vele grafheuvels, een celtic field en als je even van de route afwijkt kun je het hunebed D16 bekijken die vlak langs de route ligt.

voetzoekers-kampsheide-hunebed-d16-balloo

Hunebed D16 Balloo.

voetzoekers-kampsheide-boomwortels

De jeneverbesstruwelen die je hier tegenkomt zijn hooguit 100 jaar oud maar al uitgegroeid tot metershoge bomen die het beeld van het gebied flink bepalen. Verjonging vindt helaas bijna niet meer plaats.

voetzoekers-kampsheide-jeneverbessen

voetzoekers-kampsheide-jeneverbesstruweel

Jeneverbesstruweel op een grafheuvel.

voetzoekers-kampsheide-route-markering

Cultuurlandschap

Tussen de es van Balloo en het beekdal van de Drentsche Aa ligt het terrein Kampsheide. In dit gebied zijn alle voor het Drentse landschap zo kenmerkende elementen bij elkaar te vinden: heide, een pingoruïne, jeneverbessen,strubbenbosjes, een hoge es en nat beekdallandschap kom je hier allemaal tegen. Het eigenlijke Kampsheide maakte ooit deel uit van Landgoed Kamps. Op dit landgoed ligt boerderij Kamps. Dit was een van de oudste boerderijen in heel Drenthe totdat het helaas in 2010 afbrandde. De boerderij is gelukkig in de originele oude stijl herbouwd.

Route Kampsheide op Google Maps

De route op Google Maps is bij benadering.

Bekijk de slideshow

voetzoekers – Kampsheide 1
voetzoekers – Kampsheide 2
voetzoekers – Kampsheide 3
voetzoekers – Kampsheide 4
voetzoekers – Kampsheide 5
voetzoekers – Kampsheide 6
voetzoekers – Kampsheide 7
voetzoekers – Kampsheide 8
voetzoekers – Kampsheide 9
voetzoekers – Kampsheide 10
voetzoekers – Kampsheide 11
voetzoekers – Kampsheide 12
voetzoekers – Kampsheide 13
voetzoekers – Kampsheide 14
voetzoekers – Kampsheide 15
voetzoekers – Kampsheide 16
voetzoekers – Kampsheide 17
voetzoekers – Kampsheide 18
voetzoekers – Kampsheide 19
voetzoekers – Kampsheide 20

Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.

Gevormd door de ijstijden

Meerdere ijstijden hebben het hier aanwezige landschap gevormd. Op Kampsheide zien we de restanten terug van twee verschillende ijstijden. De een na laatste ijstijd heeft de Rolderrug, onderdeel van deHondsrug, gevormd en zorgt ervoor dat het landschap hier een glooiende vorm heeft.

voetzoekers-kampsheide-balloer-esch

Ballooër esch.

voetzoekers-kampsheide-bosbes

In de laatste ijstijd is er een pakket zand afgezet afkomstig uit de toen droogliggende Noordzee. Dit wordt dekzand genoemd. De bodem was in de laatste ijstijd permanent bevroren. Grondwater dat omhoog wilde duwde de bevroren bodem omhoog. Daardoor ontstonden heuvels van ijs, zogenaamde pingo’s. De bodem werd hierbij mee omhoog geduwd. Toen het weer warmer werd smolt het ijs, gleed de bodem opzij en ontstond er een gat. Deze gaten staan nu vaak vol met water en noemen wij vennetjes of ook wel pingoruïnes. Het ven dat je op Kampsheide aantreft is ook zo’n pingoruïne.

voetzoekers-kampsheide-pingoruine-2

voetzoekers-kampsheide-pingoruine

Panorama Kampsheide

[easy_panorama id=”5232″]

Scroll met de muis over bovenstaande foto of kantel je telefoon/tablet om de panorama te bekijken

Sporen uit de prehistorie

In de prehistorie hebben tientallen eeuwen lang mensen in het gebied geleefd. Er zijn aanwijzingen dat tussen ongeveer 3500 voor Christus en het begin van onze jaartelling Kampsheide nagenoeg onafgebroken bewoond is geweest. Ook als begraafplaats is het die jaren nagenoeg onafgebroken gebruikt. Het begon ooit met de boeren van de trechterbekercultuur. Zij bouwde ook het hunebed bij Balloo om er hun doden in bij te zetten. Vervolgens volgden in de nieuwe steentijd en de bronstijd de grafheuvels midden op de Kampsheide en aan de rand van het ven.

voetzoekers-kampsheide-grafheuvel

voetzoekers-kampsheide-grafheuvels

Een aantal van de grafheuvels worden door archeologen meerperiodenheuvels genoemd. Deze zijn namelijk niet een keer maar een aantal keren als begraafplaats gebruikt en werden bij elke bijzetting weer een stukje hoger en breder.

voetzoekers-kampsheide-lente-in-aantocht

Celtic Fields

De sporen van de Celtic Fields in het gebied dateren uit de ijzertijd. Het is een akkersysteem uit de Late Bronstijd en de Ijzertijd zo tussen 1200 voor Christus en het begin van onze jaartelling. De naam geeft je ten onrechte de suggestie dat er een link is met de Kelten. Het bestaat uit vele, min of meer vierkante veldjes die tezamen een onregelmatig schaakbordpatroon vormen. De veldjes van ongeveer 30 vierkante meter worden door lage walletjes van elkaar gescheiden. Op de veldjes en later op de steeds breder wordende walletjes werd geakkerd. Ook werd er in de veldjes vee geweid.

voetzoekers-kampsheide-celtic-field

De eik op de bovenstaande foto staat op een kruispunt van walletjes.

voetzoekers-kampsheide-natte-heide

Stroet

Aan de linkerzijde van het fietspad waarover je de wandeling bijna afsluit ligt een laaggelegen plek waar al het water van het veld zich verzamelde. Zo’n plek heet een stroet. Hier vormt het het begin van een zijdalletje van het Loonerdiep.

voetzoekers-kampsheide-stroet

voetzoekers-kampsheide-stroet-vanaf-het-fietspad

voetzoekers-kampsheide-uitzicht

voetzoekers-kampsheide-impressie

Tumulibos

Heb je de gelegenheid om in de omgeving van deze route nog wat meer tijd te spenderen ga dan ook zeker even bij het Tumulibos kijken. De meer dan 35 grafheuvels in dit bos zijn brandheuvels uit de ijzertijd en werden opgeworpen op de plaats waar de dode was gecremeerd.

voetzoekers-kampsheide-tumulibos

Kampsheide en het Tumulibos maakten ooit deel uit van een aaneengesloten prehistorisch grafveld dat ooit ongeveer 150 grafheuvels telde. Na de aankoop van het bos in 1856 door de provincie heeft het zich kunnen ontwikkelen tot een prachtig beukenbos.

Panorama Tumulibos

[easy_panorama id=”5233″]

Scroll met de muis over bovenstaande foto of kantel je telefoon/tablet om de panorama te bekijken

Heb jij de wandeling Kampsheide ook gelopen?

Laat ons dan weten wat je er van vond! Breng samen met ons de leukste wandelroutes en mooiste natuurgebieden in kaart. Geef de route bovenaan de pagina een beoordeling en laat hieronder een reactie achter.

Terug naar overzichtspagina provincie Drenthe.

Bekijk alle routes van 0 tot 3 kilometer.

Recent bekeken ...

Disqus shortname is required. Please click on me and enter it

Laat een reactie achter

voetzoekers

voetzoekers gaan op zoek naar de mooiste paden, routes en natuurgebieden. Heb jij een goede tip of een mooie route voor ons? Stuur ons dan een e-mail.

Neem contact met ons op

Volg ons