Ga eens wandelen in het beekdal van de Geeserstroom. Het gebied ligt ten oosten van boswachterij Gees en laat je op veel plekken (vlak) langs het water lopen.
Algemene informatie
Beschrijving
Gemarkeerde rondwandeling langs het beekdal Geeserstroom. Op de kaart wordt deze route aangegeven als een laarzenpad en dat is niet zonder reden. Het kan soms erg nat zijn.
Markering
Blauwe paaltjes.
Afstand route
3.5 kilometer.
Waarnemingen in dit gebied
Ga naar Waarneming.nl voor een overzicht.
Startpunt
Parkeerplaats aan de Tilweg te Gees.
GPS coördinaten
52.756018,6.672320
Kaarten
SBB-Wandelkaart nr.12 Zuidoost-Drenthe.
Geeserstroom
Het beekdal dat we tijdens deze rondwandeling bezoeken is dat van de Geeserstroom. Een groot deel van dit gebied is nog niet zo lang geleden ingericht als waterberging. Uiteindelijk moet het een landschap worden met bijzondere natuur: bloemrijke grasladen, meanderende beken, moerassen en open landschap. Ruim 600 hectare langs de Geeserstroom is al ingericht als natuurgebied en wie het beekdal bezoekt kan al veel van deze bijzondere natuur tijdens de wandeling tegenkomen.
Wandeling Geeserstroom op Google Maps
De route op Google Maps is bij benadering.
Fotoimpressie Geeserstroom
Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.
De Tilweg
Eeuwenlang brachten de boeren uit het dorp Gees langs deze weg hun vee naar de madelanden (hooi- en weilanden) en heidevelden aan beide kanten van de Geeserstroom. Waar de weg de Geeserstroom kruiste werd een eenvoudige vaste brug aangelegd. Dit noemt men een tille. De brug was geschikt voor paard en wagen. De namen Tilweg en Tilbrug zijn aan het oude woord ’til’ ontleend.
Oude verbindingsweg
Eeuwenlang vormde de Tilweg een onderdeel van de verbindingsweg van Coevorden met Zuidwest-Drenthe, Noordoost-Overijssel en Friesland, de zogenaamde Coevorderweg. In 1863 verloor de weg zijn functie vanwege de aanleg van de straatweg Hoogeveen-Coevorden.
Gewoon barbarakruid.
Gewone snipvlieg.
In de middeleeuwen trok de bisschop van Utrecht hier met zijn gevolg langs om belastingen te innen. Soms was de bisschop vergezeld van zijn leger om de opstandige Heren van Coevorden of de inwoners van Drenthe tot de orde te roepen.
Eitjes elzenhaantje.
Panorama Geeserstroom
[easy_panorama id=”5787″]Scroll met de muis over bovenstaande foto of tilt je apparaat om de panorama te bekijken.
Tachtigjarige oorlog
In 1592 en 1593 trokken zowel Spaans- als Staatse (Oranjegezinde) legers tijdens de belegering van Coevorden over deze eeuwenoude Coevorderweg. De graaf Van Hohen Loo (schoonzoon van prins Willem van Oranje) trok hier ook langs. Hij voerde omstreeks 1580 in dit gebied een guerillaoorlog tegen de Spanjaarden. Voor Drenthe was het een slechte periode waarbij de bevolking de plunderingen van beide kanten moest zien te verdragen.
Pop van een Sint Jansvlinder.
Wandelpad langs de Geeserstroom.
Vroege bewoning tijdens verschillende culturen
Het gebied langs de Geeserstroom is archeologisch gezien een interessant gebied. Diverse vondsten wijzen op een zeer vroege bewoning. Rendierjagers uit de Hamburgcultuur hebben hier rondgezworven en sporen in de vorm van vuurstenen werktuigen achtergelaten. Vondsten van bijlen, spinsteentjes en aardewerk duiden op de aanwezigheid van mensen uit de Trechterbekercultuur (de Hunebedbouwers) en de Klokbekercultuur.
Bruin zandoogje, bont zandoogje, koevinkje en groot dikkopje.
Bij opgravingen langs de Tilweg werden omstreeks 1950 sporen (aardewerk en huisplattegronden) van een nederzetting uit de ijzertijd gevonden. In de nabije omgeving van deze nederzetting trof men een urnenveld en Celtic Fields aan. Allemaal aanwijzingen van een heel vroege bewoning in het gebied van de Geeserstroom.
Grote dansvlieg.
Kleine karekiet.
Viervlek ten prooi gevallen aan een vogel.
Bloedrode heidelibel, viervlek, glassnijder en houtpantserjuffer.
Waterbeheer in het gebied
Als gevolg van de klimaatverandering regent het steeds vaker en harder in Nederland. Om overlast tegen te gaan zal het water ergens moeten worden opgevangen. De Drentse beekdalen lenen zich hier uitstekend voor. De grond in het gebied rondom de Geeserstroom is vrijgekomen door de ruilverkaveling Mars- en Westerstroom.
[easy_panorama id=”5838″]Scroll met de muis over bovenstaande foto of tilt je apparaat om de panorama te bekijken.
Dit gaf het Waterschap Vechtstromen, Staatsbosbeheer en Dienst Landelijk Gebied de mogelijkheid om het gebied in te richten voor water en nieuwe natuur. Hiermee wordt het gebied rondom de Geeserstroom natter en dat sluit mooi aan bij de anti-verdrogingsmaatregelen die in de wijde omgeving genomen worden.
Rietvink.
Scroll met de muis over bovenstaande foto of tilt je apparaat om de panorama te bekijken.
Lantaarntje.
Heb jij de rondwandeling Geeserstroom ook gelopen?
Laat ons dan weten wat je er van vond! Met jullie beoordelingen brengen wij de leukste routes in kaart. Geef de route bovenaan de pagina een beoordeling en/of laat hieronder een reactie achter.
Heb je een mooie foto genomen tijdens deze wandeling? Deel deze dan met ons en laat deze achter in een reactie!
Terug naar overzichtspagina provincie Drenthe.
Disqus shortname is required. Please click on me and enter it