2 km – Gasterse Duinen
Drenthe Drentsche Aa Het Drentse Landschap Provinciale Landschappen 0 tot 3 kilometer

2 km – Gasterse Duinen

Beoordeling

4 gemiddeld gebaseerd op 4 beoordelingen

 • Uitstekend
  0
 • Goed
  4
 • Normaal
  0
 • Redelijk
  0
 • Slecht
  0
De Gasterse Duinen is een licht heuvelig, golvend heidelandschap waarvan het aanzicht wordt bepaald door stuifduinen en de twee vennen genaamd het Voorste en Achterste Veen.

Algemene informatie

 

Beschrijving
Korte gemarkeerde rondwandeling. De wandeling is niet goed begaanbaar voor invaliden en kinderwagens. Route gaat over smal heidepad en breed zandpad.

Afstand route
2 kilometer.

Waarnemingen in dit gebied
Ga naar Waarneming.nl voor een overzicht.

Honden toegestaan
Honden zijn binnen het raster niet toegestaan.

Startpunt
Parkeerplaats aan de Oudemolenseweg, richting Gasteren/Oudemolen.

GPS coördinaten
53.0420454,6.6564804

 

Gasterse Duinen

voetzoekers-gasterse-duinen-duinen-en-heide

Heide rondom de stuifduinen.

De Gasterse Duinen liggen iets ten noordwesten van het dorp Gasteren. Ondanks dat het gebied relatief klein is wordt het toch gezien als een van de mooiste heide- en stuifzandgebieden van de provincie Drenthe. De twee vennen in het gebied waren ooit onderdeel van de loop van de beek de Drentsche Aa. Dit is de reden waarom beide vennen in elkaars verlengde liggen. Lang geleden is de loop echter gedeeltelijk dicht gestoven waardoor er uiteindelijk twee grote vennen in het gebied zijn overgebleven.

voetzoekers-gasterse-duinen-routepaal

Routepaal van Het Drentse Landschap.

Wandeling Gasterse Duinen op Google Maps

De route op Google Maps is bij benadering.

Fotoimpressie Gasterse Duinen

voetzoekers – Gasterse Duinen – Route 1
voetzoekers – Gasterse Duinen – Route 3
voetzoekers – Gasterse Duinen – Route 2
voetzoekers – Gasterse Duinen – Route 4
voetzoekers – Gasterse Duinen – Route 5
voetzoekers – Gasterse Duinen – Route 6
voetzoekers – Gasterse Duinen – Route 7
voetzoekers – Gasterse Duinen – Route 8
voetzoekers – Gasterse Duinen – Route 9
voetzoekers – Gasterse Duinen – Route 10
voetzoekers – Gasterse Duinen – Route 11
voetzoekers – Gasterse Duinen – Route 12

Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.

voetzoekers-gasterse-duinen-begrazingsgebied

Stroomdal van de Drentsche Aa

De ligging van het terrein is uniek te noemen. Het is namelijk gelegen in het stroomdal van de Drentsche Aa, ingeklemd tussen het Gastersche Diep, het Oudemolensche Diep en het Anlooër Diepje. Mede hierdoor komen zeer specifieke planten en dierensoorten voor. De Gaasterse Duun’n bestaan uit diverse zandruggen en natte veenkommen en is gevormd in het Pleistoceen door landijs, smeltwater, rivieren en sneeuwstormen.

voetzoekers-gasterse-duinen-uitzicht

voetzoekers-gasterse-duinen-paddentrek-2

Gewone pad.

De Gasterse Duinen is archeologisch, geologisch en landschappelijk gezien een bijzonder gebied. Tijdens de korte rondwandeling ontkom je niet aan de duidelijke sporen van de landschapsgeschiedenis, de prehistorische bewoningsgeschiedenis en de bijzondere flora en fauna. Zo vind je in het gebied historische karrensporen, hoge stuifduinen, het hunebed D10 en als je op het juiste moment het terrein bezoekt ongelooflijk mooie heidevelden.

voetzoekers-gasterse-duinen-paddentrek

Hoge zandrug

Bovenop de toppen van de Gasterse Duinen kun je genieten van de prachtige vergezichten. Het gebied dankt haar naam waarschijnlijk naar het woord ‘geest’ dat ‘hoge zandrug’ betekent. De zandrug waarover het wandelpad je door het gebied voert is zoals eerder vermeld ontstaan in het Pleistoceen.

voetzoekers-gasterse-duinen-vliegden

voetzoekers-gasterse-duinen-vliegden-2

Karrensporen

Hooggelegen heidevelden op dekzandruggen vormden vroeger, bij gebrek aan verharde wegen en bruggen, de ideale doorgangsroute. De heide van Gasteren vormde in deze historische tijd een belangrijk verkeersknooppunt. In het noorden van het gebied kun je nog karrensporen vinden die soms zo diep zijn ingesleten en uitgewaaid dat ze ze voortdurend onder water staan. Door het intensieve verkeer en de overbegrazing door schapen ontstonden de stuifduinen in het gebied.

voetzoekers-gasterse-duinen-pijpestrootje

Gevarieerd natuurgebied

De Gasterse Duinen vormen een zeer gevarieerd natuurgebied met hoge en droge delen en een gordel van plassen en natte veengebieden. Het regenwater dat in de bodem van dit natuurgebied wegzakt komt voor een deel weer boven in de schraallanden van de Drentsche Aa. Daar vormt het de basis voor een ongekende bloemenweelde.

In de lage delen van het terrein vindt veenvorming plaats met kenmerkende soorten als veenmossen, veenbes en in een gebied als deze haast onmisbaar veenpluis. Ook groeien hier plantensoorten als eenarig wollegras, de vleesetende zonnedauw, vele soorten korstmossen en de zeldzame klokjesgentiaan.

voetzoekers-gasterse-duinen-heide-heide-heide

voetzoekers-gasterse-duinen-naaldbos-bij-hunebed

 

Zandleven

In de duinen kun je konijnenholen vinden. Bergeenden gebruiken op hun beurt de verlaten holen om er eieren in uit te broeden. Verschillende soorten sluipwespen maken ook hun nest in de duinen. Ze graven een gaatje waarin ze hun eieren achterlaten op een door een steek verlamde rups. De duinen in dit gebied zijn ook van groot belang voor adders en levendbarende hagedissen.

voetzoekers-gasterse-duinen-stuifzand-en-mos

Hunebed D10

Het hunebed in dit gebied is er een van gemiddelde grootte. De lengte bedraagt 6,7 meter en de breedte 3,1 meter. Het oorspronkelijk aantal zijstenen bedraagt 7, het aantal dekstenen 4 maar van deze laatste zijn er nu nog maar 2 over. Hunebed D10 is tussen 1869 en 1878 gerestaureerd, waarbij enkele stenen zijn verplaatst. Ook in de jaren 1952 en 1996 zijn er verschillende herstelwerkzaamheden uitgevoerd.

voetzoekers-gasterse-duinen-hunebed-d10

voetzoekers-gasterse-duinen-paden-in-het-gebied

Heb jij de rondwandeling Gasterse Duinen ook gelopen?

Geef de route dan bovenaan de pagina een beoordeling! Met jullie beoordelingen brengen we de leukste wandelroutes van Nederland in kaart. Heb je een mooie foto genomen tijdens deze wandeling en wil je die met ons wilt delen? Plaats de foto dan in een reactie onder dit bericht.

Ga naar overzichtspagina provincie Drenthe.

Bekijk alle wandelroutes van Het Drentse Landschap.

Bekijk alle routes van 0 tot 3 kilometer.

Recent bekeken ...

Disqus shortname is required. Please click on me and enter it

Laat een reactie achter

voetzoekers

voetzoekers gaan op zoek naar de mooiste paden, routes en natuurgebieden. Heb jij een goede tip of een mooie route voor ons? Stuur ons dan een e-mail.

Neem contact met ons op

Volg ons