5 km – Drouwenerzand
Drenthe Het Drentse Landschap Provinciale Landschappen 3 tot 5 kilometer

5 km – Drouwenerzand

Beoordeling

3.8 gemiddeld gebaseerd op 8 beoordelingen

 • Uitstekend
  1
 • Goed
  5
 • Normaal
  1
 • Redelijk
  1
 • Slecht
  0
Het Drouwenerzand ligt op de Hondsrug bij de dorpen Drouwen en Gasselte. Eens heersten hier volop zandstormen in het gebied. Dat ga je tijdens de rondwandeling van 5 kilometer zeker nog ervaren. Het Drouwenerzand is nog een van de weinige actieve stuifzandgebieden in Drenthe.

 

Algemene informatie

Beschrijving
Goed te bewandelen in alle jaargetijden.

Afstand route
5 kilometer.

Waarnemingen in dit gebied
Ga naar Waarneming.nl voor een overzicht.

Honden toegestaan
Honden zijn vanwege de loslopende schapen niet toegestaan.

Startpunt
Parkeren in verharde berm.

GPS coördinaten
52.961591, 6.788102

 

 

Drouwenerzand

voetzoekers-het-drouwenerzand-zand-en-heide

Op het Drouwenerzand van Het Drentse Landschap kun je nog mooie zandverstuivingen ontdekken. De zandstormen waren eens een berucht natuurverschijnsel. Maar het ontstaan van het stuivende zand is niet alleen toe te kennen aan de natuur, ook de mens heeft hier een grote invloed op gehad. Door overbegrazing op de hei, het veelvuldig plaggen steken voor de potstallen en verkeer over het gebied kwam het zand bloot te liggen. Aan het begin van de twintigste eeuw werd het zand bedwongen door de aanplant van duizenden dennen. Tegenwoordig wordt er juist weer gekapt om het actieve stuifzandgebied in stand te houden.

voetzoekers-het-drouwenerzand-aangeplante-dennen

voetzoekers-het-drouwenerzand-citroenvlinder

Citroenvlinder.

Wandeling Drouwenerzand op Google Maps

Download de route als gpx bestand

voetzoekers-het-drouwenerzand-doorkijkje

voetzoekers-het-drouwenerzand-rondwandeling

Hoogteverschillen en natuurlijk karakter

Direct aan het begin van de route valt in het bos het hoogteverschil met de weg Gasselte – Drouwen op. Het is dan ook niet moeilijk voor te stellen dat destijds met een redelijke storm de weg al geheel onder het zand kwam te liggen. Naast de weg werden zelfs aarden wallen aangelegd in een poging het onderstuiven te voorkomen.

voetzoekers-het-drouwenerzand-hoogteverschillen

voetzoekers-het-drouwenerzand-dagpauwoog

Dagpauwoog.

Het beheer van Het Drentse Landschap is er hier zoveel mogelijk op gericht om de bossen een zo natuurlijk mogelijk karakter te geven, dit wordt onder andere gerealiseerd door gericht te dunnen. Zodra de bomen zijn verwijderd kan zonlicht weer de bodem bereiken en krijgen bodemsoorten weer de kans om zich te ontwikkelen. Verderop in het terrein zijn zelfs hele hectares bos gekapt om het zand weer te kunnen laten stuiven.

voetzoekers-het-drouwenerzand-vanuit-het-bos-naar-het-zand

voetzoekers-het-drouwenerzand-gewone-fopzwam

Gewone fopzwam.

voetzoekers-het-drouwenerzand-pad-over-het-drouwenerzand

Dorre en doodsche zandzee

Wanneer je hier nu door het gebied loopt is het soms lastig voor te stellen dat het ruim 100 jaar geleden een boomloos landschap was. Mul zand tussen metershoge zandheuvels domineerden het landschap. De Drie PodagristenDe Drie Podagristen beschreven het treffend:

Het is hier zoo bar en ongezellig, dat er een groote mate van kloekmoedigheid toe behoort, om niet van vrouwelijke angst en vreeze aan elk zijder hoofdhairen een glinsterende zweetdruppel te zien hangen.

Wanneer je nu in het bos naar de bomen en de bodem kijkt zal het je opvallen dat de klimop flink aan het verspreiden is. Sommigen noemen het hier zelfs explosief. Het is een teken dat het bos rijper en volwassener aan het worden is. Een andere indicator hiervan zijn de vele hulststruiken die zich hier steeds beter thuis beginnen te voelen.

voetzoekers-het-drouwenerzand-kleine-wintervlinder

Kleine wintervlinder.

voetzoekers-het-drouwenerzand-heidespurrie

Heidespurrie.

De Kwartjesberg

Wanneer je op de viersprong rechtsaf bent gegaan komt je uit op de Kwartjesberg. De ietwat vreemde naam is te danken aan het geld dat de Kwartguldenvereniging aan het einde van de negentiende eeuw inzamelde in een poging om het oprukkende socialisme een halt toe te roepen. De kwartjes waren bedoeld om de Oranjebond van Orde te ondersteunen. Zij wilden minderbedeelden met een stukje grond en een goedkoop huis voorzien in hun eigen levensonderhoud. Zo hoopte men ze af te houden van het gevaar en de verlokkingen van het op de loer liggende Rode Gevaar.

voetzoekers-het-drouwenerzand-kwartjesberg-bankje

Bankje ter ere van Johan Hora Siccama van de Harkstede oprichter van de Oranjebond van Orde.

Rond 1900 kocht de Oranjebond ruim 300 hectare op het Drouwenerzand en liet het ontginnen door de Nederlandse Heidemaatschappij. Met veel mest, compost, lupinestro, takkenbossen en duizenden grove dennen en eiken lukte het de ontginners om in 20 jaar tijd het Drouwenerzand onder controle te krijgen.

voetzoekers-het-drouwenerzand-mos-bij-de-sokkel

voetzoekers-het-drouwenerzand-sokkel-restant-uitkijktoren

Sokkel, restant van de uitkijktoren in het gebied.

Resultaat door begrazing

Langs de bosranden van het gebied is goed te zien welke resultaten er behaald kunnen worden wanneer begrazing met Drentse heideschapen goed wordt ingezet. Reeds in de jaren 80 begon het Drentse Landschap met begrazing in dit gebied. Solitaire eiken en karakteristieke jeneverbessen bepalen vaak het beeld. Delen van het terrein worden voor het publiek afgesloten om ruimte te geven aan verschillende vogelsoorten. Op deze manier krijgen soorten als boomleeuwerik, roodborsttapuit, bergeend en tapuit een zo optimaal mogelijke leefomgeving.

voetzoekers-het-drouwenerzand-jeneverbes

Jeneverbes.

Extreme omstandigheden

Op de stuifzandvlakte is er niets dat de warmte vasthoudt of verkoeling brengt. Op zomerse dagen kan de thermometer vlak boven het zand met gemak temperaturen van rond de 50 graden Celsius bereiken. Daarnaast kan het op dezelfde dag ‘s nachts weer afkoelen tot op het vriespunt. Met recht kun je dus spreken van extreme omstandigheden. Aan de rand van zo’n gebied zijn er slechts enkele soorten (korst)mossen die zich hier weten te vestigen. Als je goed rondkijkt kun je soorten ontdekken als bronsmos, rendiermos en rode heidelucifer. Op het gehele Drouwenerzand kun je wel tot 30 verschillende soorten korstmos tegenkomen.

Het zand schuift steeds verder op waardoor de hei dus steeds verder afneemt. Jaren geleden liep je op dezelfde plek nog door het bos. Nu loop je over het zand. Dit proces wordt door de beheerder geholpen door aan de noordoostkant van het terrein een aantal bospercelen te kappen. De wind krijgt daardoor meer vat op het zand. Aan beide kanten van het pad zie je soms de boomstronken nog boven de heide uitsteken.

voetzoekers-het-drouwenerzand-rood-bekermos

Rood bekermos.

voetzoekers-het-drouwenerzand-smal-bekermos

Smal bekermos.

Kiezelsteentjes

Overal op het Drouwenerzand zijn kleine kiezelsteentjes te vinden in het zand. Tijdens de voorlaatste ijstijd zijn deze bovenop de ijskap aangevoerd. Bij kiezels wordt vaak gedacht aan gladde en afgeronde steentjes. De kiezels hier hebben echter vaak nog genoeg scherpe zijdes. 

voetzoekers-het-drouwenerzand-heide

voetzoekers-het-drouwenerzand-geweizwam

Geweizwam.

Van sparrenakkers tot open stuifzandbos

Sinds de aanplanting van het bos aan het begin van de twintigste eeuw door de Heidemaatschappij is het bos rond het Drouwenerzand behoorlijk van karakter veranderd. Het gehoopte commerciële succes van het productiebos is vanwege de schrale zandbodem uitgebleven. Sommige van de destijds aangeplante stukken zien er nog steeds uit als de sparrenakkers van toen. Het bos krijgt echter steeds meer het karakter van een open stuifzandbos; een bos waar de natuur zich zonder hulp kan redden.

voetzoekers-het-drouwenerzand-sparrenakkers

voetzoekers-het-drouwenerzand-grote-sponszwam

Grote sponszwam.

Heb jij deze rondwandeling ook gelopen?

Beoordeel de route dan bovenaan deze pagina. Met jullie beoordelingen brengen we de leukste wandelroutes van Nederland in kaart. Heb je een mooie foto genomen tijdens deze wandeling en wil je die met ons wilt delen? Stuur ons dan een e-mail of een bericht op Facebook.

Bekijk ook eens het Aardkundig monument Drouwenerzand.

 

Ga naar overzichtspagina provincie Drenthe.

Bekijk alle wandelroutes van Het Drentse Landschap.

Bekijk alle routes van 5 tot 9 kilometer.

Recent bekeken ...

Disqus shortname is required. Please click on me and enter it

Laat een reactie achter

voetzoekers

voetzoekers gaan op zoek naar de mooiste paden, routes en natuurgebieden. Heb jij een goede tip of een mooie route voor ons? Stuur ons dan een e-mail.

Neem contact met ons op

Volg ons