5 km – De Gasterse Duinen
Drenthe Drentsche Aa Het Drentse Landschap Provinciale Landschappen 5 tot 9 kilometer

5 km – De Gasterse Duinen

Beoordeling

3.8 gemiddeld gebaseerd op 5 beoordelingen

 • Uitstekend
  1
 • Goed
  3
 • Normaal
  0
 • Redelijk
  1
 • Slecht
  0
Ten noordwesten van het dorp Gasteren liggen de Gasterse Duinen. Klein maar wel een van de mooiste heide- en stuifzandgebieden van Drenthe.

Algemene informatie

 

Beschrijving
Gedeeltelijke paaltjeswandeling van Het Drentse Landschap door heide- en stuifzandgebied. In het Noordelijke gedeelte van de wandeling zijn in nattere jaargetijden waterdichte schoenen of laarzen aan te raden.

Afstand route
5 kilometer.

Waarnemingen in dit gebied
Ga naar Waarneming.nl voor een overzicht.

Honden toegestaan
Honden zijn binnen het raster niet toegestaan.

Startpunt
Parkeerplaats aan de Oudemolenseweg, richting Gasteren/Oudemolen.

GPS coördinaten
53.0420454,6.6564804

 

De Gasterse Duinen

voetzoekers-de-gasterse-duinen-uitzicht-hoge-duin

Uitzicht vanaf het hoge duin.

Uniek aan dit gebied is de ligging in het stroomdal van de Drentsche Aa. Het ligt ingeklemd tussen het Gastersche Diep, het Oudemolensche Diep en het Anlooër Diepje. De middeleeuwse karrensporen en het hunebed bewijzen dat in dit gebied al minstens 5000 jaar de mens zijn sporen nalaat.

voetzoekers-de-gasterse-duinen-rondwandeling-door-het-gebied

Wandelroute door de heide en over stuifduinen.

Wandeling De Gasterse Duinen op Google Maps

De route op Google Maps is bij benadering.

voetzoekers-de-gasterse-duinen-pijpenstrootje-en-heide

Ontwatering en turfwinning

Vanaf de parkeerplaats ga je niet meteen het gebied in maar loop je een stuk linksaf in de richting van de doorgaande weg. Vanaf hier kun je de paaltjeswandeling starten.

Links van het pad door het bosje ligt een diepe sloot. Deze werd ongeveer 100 jaar geleden gegraven om het Achterste Veen te ontwateren en daarmee turfwinning mogelijk te maken. Aan de andere kant van de weg loopt het veencomplex door, daar heet het dan het Voorste Veen.

Tussen de 100 en 200 duizend jaar geleden moet hier het beekdal van het Gastersche Diep hebben gelegen. De beek is waarschijnlijk zo’n 10.000 jaar geleden dichtgestoven met dekzand. Het water kwam vervolgens tot stilstand en de bedding groeide langzaam maar zeker dicht met veen.

voetzoekers-de-gasterse-duinen-veentje

voetzoekers-de-gasterse-duinen-zwarte-heidelibel

Zwarte heidelibel.

De paaltjesroute volgend kom je uit bij het hoge duin. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op Het Achterste Veen. Karakteristiek voor dit gebied is de Gagel. Dit is een soort heester dat zich prima thuisvoelt in een milieu van vochtige heide en veentjes. Ook groeien in dit gebied soorten als dopheide, veenbies, lavendelhei, veenbes en de ronde zonnedauw.

voetzoekers-de-gasterse-duinen-rupsen-van-het-landkaartje

Rupsen van het landkaartje.

Grafheuvels

Vlak nadat je via een rooster het terrein hebt verlaten volg je een breed zandpad om hier de rand van het beekdal van de Drentsche Aa te volgen. Halverwege kom je hier langs een viertal grafheuvels die zijn gedateerd op ongeveer 1500 voor Christus. Als je nog verder doorloopt heb je een prachtig uitzicht op de molen De Zwaluw bij Oudemolen.

voetzoekers-de-gasterse-duinen-vergraven-grafheuvel

Vergraven grafheuvel (bron wikimedia commons).

voetzoekers-de-gasterse-duinen-onderaan-een-stuifduin

voetzoekers-de-gasterse-duinen-impressie

Stroomdallandschap Drentsche Aa

Tijdens de wandeling kom je door het Stroomdallandschap Drentsche Aa. Dit natuurgebied kreeg halverwege 1960 vorm toen het gebied door ruilverkaveling verloren dreigde te gaan. Staatsbosbeheer heeft sindsdien meer dan 2000 hectare verworven.

Door verschraling toe te passen zijn langs de beek prachtige blauwgraslandschappen ontstaan. Hier kun je orchideeën, echte koekoeksbloem en ratelaar tegenkomen. Om de natuurwaarde van dit gebied te verduidelijken: in het stroomdal van de Drentsche Aa is de helft van alle in Nederland voorkomende plantensoorten aangetroffen. De bloemrijke hooilanden zijn in juni op hun mooist.

voetzoekers-de-gasterse-duinen-hooilandschap

Karrensporen over de Gasterse Duinen

Dit gebied maakte in de Middeleeuwen onderdeel uit van een van de belangrijkste handelsroutes van Noord-Nederland: de route van Groningen naar Coevorden. De koetsen en wagens kwamen vanaf Zuidlaren en Schipborg waarna ze door een voorde het Anlooër Diepje bij de Burgvollen overstaken. Ze trokken hier door de Gasterse Duinen om daarna via het dorp Gasteren en het Balloërveld verder te trekken naar Rolde.

Op sommige plekken in het veld zijn de diep uitgeslepen karrensporen nog goed zichtbaar, let bijvoorbeeld op de strepen pijpenstrootje door de hei. De beste manier om de karrensporen te zien is vanuit de lucht. Dan is de soms wel 300 meter brede strook goed te zien.

Door het intensieve verkeer is de kwetsbare heidebodem op veel plekken gebroken. Later gebeurde dit nogmaals door de hoeven van de schapen die het gebied begraasden. Mede hierdoor ging het zand ‘op de wind’ en ontstonden de stuifzandheuvels van de Gasterse Duinen.

voetzoekers-de-gasterse-duinen-kleine-vos

Kleine vos.

Hunebed D10

Eind 2000 heeft de provincie Drenthe haar hunebedden overgedragen aan Het Drentse Landschap. Het hunebed D10 in de Gasterse Duinen is 1 van de 21 hunebedden die daarmee zijn verkregen. Het hunebed komt voor in behoorlijk wat oude reisbeschrijvingen, vaak omdat het voor reizigers het eerste hunebed was dat ze ooit te zien hadden gekregen.

voetzoekers-de-gasterse-duinen-hunebed-d10

voetzoekers-de-gasterse-duinen-hunebed-d10-plus-bord

Heb jij deze paaltjesroute ook gelopen?

Beoordeel de route dan bovenaan deze pagina. Met jullie beoordelingen brengen we de leukste wandelroutes van Nederland in kaart. Heb je een mooie foto genomen tijdens deze wandeling en wil je die met ons wilt delen? Plaats de foto dan in een reactie onder dit bericht.

Ga naar overzichtspagina provincie Drenthe.

Bekijk alle wandelroutes van Het Drentse Landschap.

Bekijk alle routes van 5 tot 9 kilometer.

Recent bekeken ...

Disqus shortname is required. Please click on me and enter it

Laat een reactie achter

voetzoekers

voetzoekers gaan op zoek naar de mooiste paden, routes en natuurgebieden. Heb jij een goede tip of een mooie route voor ons? Stuur ons dan een e-mail.

Neem contact met ons op

Volg ons