Ontdek de nieuwe natuur rond de Hunze bij Spijkerboor: het Annermoeras. Het gebied is een waar vogelparadijs en ook de bever voelt zich in dit gebied thuis.
Algemene informatie
Beschrijving
Het Annermoeras is te bereiken vanaf de parkeerplaats bij de brug over de Hunze en is het gehele jaar toegankelijk. Sommige punten kunnen erg nat zijn maar de kades zijn goed begaanbaar. Zodra het broedseizoen voorbij is mag je vrij in het gebied wandelen.
Afstand route
4.5 kilometer.
Waarnemingen in dit gebied
Ga naar Waarneming.nl voor een overzicht.
Honden toegestaan
Honden zijn in dit gebied niet toegestaan vanwege het aanwezige vee.
Startpunt
Parkeerplaats Annermoeras bij de brug over de Hunze te Spijkerboor.
GPS coördinaten
53.075414,6.7632065
Annermoeras
In de jaren negentig van de vorige eeuw presenteerde Stichting Het Drentse Landschap samen met het Groninger Landschap en het Wereld Natuur Fonds hun zogeheten Hunzevisie. Dit was het resultaat van een onderzoek naar de kansen van het gebied om iets terug te krijgen van de natte natuur van vroeger met de typische groenlanden, moerassen en broekbossen.
In 1993 kwam er ruim 23 hectare bij het Annermoeras vrij en besloot Het Drentse Landschap om tot aanschaf over te gaan. Later kwamen daar ook de twee oude Hunzemeanders bij die eigendom waren van Staatsbosbeheer.
Wandeling Annermoeras op Google Maps
De route op Google Maps is bij benadering.
Fotoimpressie Annermoeras
Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.
De natte natuur van vroeger
De wandeling rond het Annermoeras laat je kennismaken met het project dat Het Drentse Landschap al in 2003 realiseerde. De Hunze heeft na herstel zijn oude rivierbochten weer teruggekregen en de verschillende kades zijn naar de buitenkant van het gebied verplaatst. Wanneer er via de Hunze veel water moet worden afgevoerd kan het hele Annermoeras onder water komen te staan.
Hunzedal
Tussen de Hondsrug en de Drentse veenkoloniën kronkelde vroeger het riviertje de Hunze door het Hunzedal. Aan de oostkant van het Hunzedal lagen de hoogvenen, in het Noorden bij het Zuidlaardermeer de laagvenen.
De meanderende riviertak werd in de jaren zestig van de vorige eeuw rechtgetrokken en bedijkt. Het dal wat oorspronkelijk zeer vochtig was werd drooggelegd om het gebied klaar te maken voor landbouw. Daardoor verdween de oorspronkelijke vegetatie en het broedgebied voor vele soorten weidevogels. Herstel van de oorspronkelijke waterloop zorgt geleidelijk aan voor terugkeer van de oorspronkelijke vegetatie en tal van vogels.
Klein leeuwentand.
Zwerfkei uit het Saalien
Om het terrein te markeren is er een grote zwerfkei neergelegd. Deze zwerfkei is een herinnering aan het Saalien: de voorlaatste ijstijd. Deze ijstijd duurde van 250.000 tot 120.000 voor Christus. Gletsjers strekten zich uit van Scandinavië tot de Utrechtse Heuvelrug. Met de kruiende ijsmassa’s werden stukken rots meegenomen. Nadat het ijs smolt bleven de zwerfkeien liggen. Van dezelfde stenen werden ruim 3000 jaar geleden ook de hunebedden gebouwd.
Blauwe breedscheenjuffer.
Panorama Annermoeras
[easy_panorama id=”5889″]Scroll met de muis over bovenstaande foto of tilt je apparaat om de panorama te bekijken.
Kwelwater
Het gebied kent twee verschillende grondwatersystemen: een ondiepe grondwaterstroming over de keileem naar het beekdal en een omhoog gerichte diepe grondwaterstroming van onder dezelfde keileem. De laatste soort grondwaterstroming wordt kwelwater genoemd. Kwelwater heeft op zijn lange weg naar boven veel ijzer, kalk en andere voedingsstoffen opgenomen. Hierdoor is het rijker van samenstelling dan regenwater.
Bijzondere plantengroei door kwelwater
Gebieden met kwelwater hebben vaak een bijzondere plantengroei zoals blauwgraslanden met bloeiende dotterbloemen. Het water is gemakkelijk te herkennen aan de roestbruine kleur en aan het olieachtige vlies dat op het wateroppervlak ligt. Dit vlies wordt veroorzaakt door de ijzerbacteriën.
Dagkoekoeksbloem.
Veenkoloniën
De oorsprong van de Hunze ligt in de Veenkoloniën. De waterafvoer van het Bourtanger moeras (destijds het grootste veengebied van West-Europa) werd door de Hunze verzorgd. De samensmelting van het Voorste en het Achterste Diep in de omgeving van Borger vormt weer de Hunze. In circa 1360 werd de loop zo omgelegd dat het als Schuitendiep door de stad Groningen ging stromen. Restanten hiervan zijn in de provincie Groningen nog steeds te vinden.
Bruin zandoogje, lieveling, kleine vos en klein geaderd witje.
Hoogholtje
Wanneer je via de brug het Hoogholtje de Hunze bent overgestoken loop je een paar honderd meter langs de gekanaliseerde Hunze. Tijdens de wandeling volg je de kade die het water binnen de perken moest houden. Als je een paar jaar geleden met de kano over de Hunze was gegaan, had je niets gezien van het omringende landschap. Aan de oost- en de westkant is een opvallend verschil te zien qua gebruik van het land. Aan de oostkant ligt akkerland, ten westen richting de Hondsrug zie je voornamelijk weilanden.
Brug over de Hunze.
Rietgors.
Wandelpad over de kade van de gekanaliseerde Hunze.
Hunzemeander
Op de kade die parallel loopt aan de Hunze kun je via een pad linksaf naar een van de oude Hunzemeanders in het Annermoeras lopen. Om de stukken grond tussen de meanders en de gekanaliseerde Hunze te kunnen maaien is er hier een brug aangelegd. Let op dit deel is niet toegankelijk tijdens het broedseizoen.
Witte tijger.
Coloradokever.
Heb jij de wandeling Annermoeras ook gelopen?
Laat ons dan weten wat je er van vond! Met jullie beoordelingen brengen wij de leukste routes in kaart. Geef de route bovenaan de pagina een beoordeling en/of laat hieronder een reactie achter. Heb je een mooie foto genomen tijdens deze wandeling? Deel deze dan met ons en laat deze achter in een reactie!
Informatiecentrum Egberts Lent
Ga naar overzichtspagina provincie Drenthe.
Disqus shortname is required. Please click on me and enter it