Tussen Spier en Wijster ligt het gebied Westerhaar van Stichting Het Drentse Landschap. De rondwandeling van 5 kilometer gaat door bos, langs vele vennen en voert je onder andere langs een grafheuvel. De route wordt niet aangegeven met paaltjes.
Algemene informatie
Beschrijving
De route gaat deels over smalle bospaadjes en soms over het fietspad. In natte periodes kunnen sommige delen moeilijk begaanbaar zijn.
Markering
Geen. Ga voor een routebeschrijving naar de website van Het Drentse Landschap.
Afstand route
5 kilometer.
Waarnemingen in dit gebied
Ga naar Waarneming.nl voor een overzicht.
Honden toegestaan
Honden zijn toegestaan mits aangelijnd.
Startpunt
Parkeerplaats aan de Westerhaar bij minicamping Westenenk te Wijster.
GPS coördinaten
52.815595,6.504072
Route Westerhaar
Vanaf de parkeerplaats kronkelt het te volgen pad het jonge bos in. In de jaren negentig stond er hier geen bos maar groeiden er aardappels en bieten. De boer die het terrein pachtte besloot om met zijn bedrijf te stoppen. In overleg met Het Drentse Landschap besloten van zijn bouwland een natuurgebied te maken. De rest van het gebied waar de wandeling langs gaat is halverwege de jaren zeventig tegelijk met Landgoed Vossenberg in het bezit gekomen van de Stichting Het Drentse Landschap.
Route Westerhaar op Google Maps
De route op Google Maps is bij benadering.
Bekijk de slideshow
Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.
Jong bos
Het bos waar je de route start en eindigt is een jong bos. De meeste bomen hier zijn hooguit vuistdik. De grote hoeveelheid brandnetels die je tegenkomt zijn een teken dat de voormalige landbouwgrond nog zeer rijk is aan voedingsstoffen.
Bont zandoogje, de rups van de sint-jacobsvlinder en een strooiselmot op jacobskruiskruid.
De bomen staan hier dicht op elkaar. De subsidieverstrekker had destijds voor dergelijke projecten als voorwaarde dat de aangeplante bomen dicht op elkaar kwamen te staan. De meeste bomen in dit bos zijn wilgen. Deze zullen het echter op den duur afleggen tegen soorten als eiken en berken. Ze groeien uiteindelijk boven de wilgen uit en wilgen die in de schaduw komen te staan zullen het niet redden.
Viervlek bij de poel in het bos.
Grafheuvel
Na het eerste stuk door het bos kom je uit op een breed zandpad. Hier ga je linksaf om door een klaphek een heideveldje met drie vennetjes op te gaan. Direct bij het klaphek valt de grafheuvel in het terrein al op. Het is een zogenaamde bronstijd grafheuvel. De heuvel is eind jaren veertig door archeologen onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat de heuvel drie keer is gebruikt als begraafplaats. In totaal werd de heuvel twee keer opgehoogd om opnieuw als begraafplaats te kunnen dienen. Tijdens een van die gelegenheden werd er ook een paalkrans rond de heuvel opgericht.
Bronstijd grafheuvel op het heideveldje.
Hoekakkersveentje
Vlak achter de hierboven genoemde grafheuvel ligt een mooi veentje. Hoewel de route er niet langs loopt is het zeker de moeite waard om er even naar toe te lopen. Dit veentje wordt het Hoekakkersveentje genoemd. De boeren uit het nabij gelegen Spier hebben hier vroeger voor eigen gebruik turf gestoken.
Panorama route Westerhaar Hoekakkersveentje
[easy_panorama id=”3812″]Scroll met de muis over bovenstaande foto of kantel je telefoon/tablet om de panorama te bekijken.
In totaal kun je tot hier vier vennetjes tegenkomen. Echter zijn deze niet allemaal bereikbaar. Vanwege de zeldzame soorten die hier aanwezig zijn en de kwetsbaarheid van dit hoogveenmilieu zijn deze delen van het gebied niet toegankelijk. De vier vennetjes zijn onderdeel van een rij van in totaal 27 vennen ten oosten en noorden van het dorp Spier.
Azuurwaterjuffers in tandem.
De meeste hiervan zijn waarschijnlijk pingoruïnes. Ze zijn ontstaan in de laatste ijstijd doordat grondwater aan het oppervlakte bevroor. Zo werden hoge ijsbergen van soms wel tientallen meters gevormd. Het gewicht van de ijsbergen drukte de grond in en schoof de aarde daardoor opzij. Nadat het ijs begon te smelten bleef er een ronde kuil achter met een wal eromheen. Door de jaren heen groeiden de pingoruïnes dicht met veen.
Staafwants.
Beoordeel de route Westerhaar
Heb jij de route Westerhaar gelopen? Laat ons weten wat je er van vond. Geef de route bovenaan de pagina een beoordeling en/of laat een reactie achter onder dit bericht.
Alle routes van Het Drentse Landschap
- 5 km – Drouwenerzand
- 2.5 km – Holtherzand
- 4.5 km – Beekdal Hondstong
- 5 km – De Gasterse Duinen
- 2 km – Gasterse Duinen
- 4 km – Oude Kene
- 4.5 km – Annermoeras
- 2.5 km – Kampsheide
- 2 km – Orvelterzand
- 2 km – Het Kremboongbos
- 5 km – Westerhaar
- 1.5 km – De Kleibosch
- 3.5 km – De Palms
- 2.5 km – Landgoed Vossenberg
Disqus shortname is required. Please click on me and enter it