Het Kremboongbos van Het Drentse Landschap is nog slechts een fractie van wat het is geweest. Echter is het oerkarakter van het gebied nog sterk aanwezig. Een combinatie van stormhout, ondergroei van rode en blauwe bosbes, kamperfoelie en varens zorgen voor een aantrekkelijk bos voor wandelaars en natuurliefhebbers.
Algemene informatie
Beschrijving
Korte gemarkeerde wandelroute met smalle paden.
Markering
Paarse paaltjes.
Afstand route
2 kilometer.
Waarnemingen in dit gebied
Ga naar Waarneming.nl voor een overzicht.
Honden toegestaan
Honden zijn toegestaan mits aangelijnd.
Startpunt
Parkeren in de berm aan Siberië te Tiendeveen.
GPS coördinaten
52.752626,6.519623
Het Kremboongbos
Op ongeveer drie kilometer van Hoogeveen ligt het bosreservaat het Kremboongbos. Al in 1999 is besloten om in dit bos geen beheersingrepen meer uit te voeren. Het enige beheer wat er plaatsvind is er op gericht om exoten (zoals Amerikaanse vogelkers) uit het bos te verwijderen.
De bomen van het Kremboongbos werden in 1888 aangeplant op het Drijbersche Veld. Oorspronkelijk ging het om zo’n 350 hectare aan bos waarvan na de ontginningen in 1938 ongeveer 31 hectare van het meest heuvelachtige gebied gespaard bleef. In 1979 kwam dit deel van het oude bos in handen van Het Drentse Landschap.
Route het Kremboongbos op Google Maps
De route op Google Maps is bij benadering.
Bekijk de slideshow
Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.
Suikerrietplantage
Het gebied dankt haar naam aan Frederik s’ Jacobs. Rond 1888 verruilde hij zijn suikerrietplantage op Java voor een dennenplantage op de Drentse hei. De grond van de heide werd gereed gemaakt en bosvakken met paden en rabatten werden aangelegd en gegraven. De rabatten zijn in het huidige Kremboongbos nog steeds te zien. De aanplant die voornamelijk bestond uit grove den ontwikkelde zich tot een indrukwekkend bosgebied. Na de dood van s’ Jacobs in 1901 liet zijn familie het bos voor wat het was. Daardoor ontwikkelde het zich tot een halfnatuurlijk naaldbos.
Het gebied trok de aandacht van verschillende bekende biologen zoals W. Beijerinck, Jac. P. Thijsse en G.A. Brouwer. In het bos was namelijk bijzondere flora te vinden. Enkele voorbeelden waren linnaeusklokje, dennenorchis, stekende wolfsklauw en rondbladig wintergroen. In 1935 werd het echter verkocht om te worden gekapt. In 1938 kwam het in bezig van een familie Groninger herenboeren die het kochten om er een akkerbouwbedrijf te vestigen. De kap van het bos en ontginning van het gebied werd als werkverschaffingsproject uitgevoerd waarbij een groot deel door de overheid werd gefinancierd.
Dassenprent.
Bijzondere natuurwaarden
Een klein deel van het bos bleef na de werkzaamheden intact. De kaprijpe bomen werden wel verwijderd maar de ondergrond werd nooit ontgonnen. De grond was er te slecht en ongelijk om er bouwland of grasland van te maken (als je langs de bosrand loopt dan is goed te zien dat het huidige Kremboongbos duidelijk hoger ligt dan de omgeving).
Panorama Kremboongbos
[easy_panorama id=”4018″]Scroll met de muis over bovenstaande foto of kantel je telefoon/tablet om de panorama te bekijken.
Tegenwoordig bestaat het bos naast de grove den ook uit soorten als de ruwe berk en zomereik. Hoewel er veel van het vroegere Kremboong verloren is gegaan, herbergt het bosreservaat nog steeds bijzondere natuurwaarden. De eerder genoemde stekende wolfsklauw komt er nog altijd voor. Ook soorten als breedbladige wespenorchis, hengel en dalkruid kun je er aantreffen.
Rode en blauwe bosbessen
Op de hogere zandige plekken in het Kremboongbos zijn er hele velden rode en blauwe bosbes te vinden. Behalve de kleur van de besjes is er nog een belangrijk verschil tussen de beide soorten. De rode bosbes is een groenblijvend heestertje terwijl de bladeren van de blauwe bosbes in de winter afvallen. Rode bosbes wordt ook wel vossenbes genoemd omdat vossen gek zijn op de rode besjes van de plant.
Platbuik.
Door het ouder worden van het bos namen enkele vogelsoorten, zoals grote bonte specht, kleine bonte specht, boomkruiper en boomklever, door de jaren heen in aantal toe. Het bos is ook rijk aan paddenstoelen. In het gebied kun je soorten als vermiljoenhoutzwam, echte tonderzwam, berkenboleet, koningsmantel, witte duifridderzwam, fluweelboleet en de truffelknotszwam tegenkomen.
Grote bonte specht.
Beoordeel de route Kremboongbos
Heb jij de route het Kremboongbos van Het Drentse Landschap gelopen? Laat het ons dan weten wat je er van vond. Geef de route bovenaan de pagina een beoordeling en/of laat een reactie achter onder dit bericht.
Alle routes van Het Drentse Landschap
- 5 km – Drouwenerzand
- 2.5 km – Holtherzand
- 4.5 km – Beekdal Hondstong
- 5 km – De Gasterse Duinen
- 2 km – Gasterse Duinen
- 4 km – Oude Kene
- 4.5 km – Annermoeras
- 2.5 km – Kampsheide
- 2 km – Orvelterzand
- 2 km – Het Kremboongbos
- 5 km – Westerhaar
- 1.5 km – De Kleibosch
- 3.5 km – De Palms
- 2.5 km – Landgoed Vossenberg
Prachtig bos maar veel jonge bomen half afgezaagd. Vandalisme?
4 May 2020Hallo J Schonewille,
Ja het is zeker een mooi bos om eens te bezoeken, ondanks het kleine formaat veel natuurwaarde en diversiteit.
Had je toevallig ook een foto van de half afgezaagde bomen? Dan kunnen we altijd een lijntje uitzetten en proberen te achter halen wat er aan de hand kan zijn.
Mailen kan naar info@voetzoekers.nl.
Groet,
Joost – voetzoekers.nl
6 May 2020