3.5 km – De Palms
Drenthe Het Drentse Landschap 3 tot 5 kilometer

3.5 km – De Palms

Beoordeling

3.9 gemiddeld gebaseerd op 20 beoordelingen

 • Uitstekend
  13
 • Goed
  2
 • Normaal
  0
 • Redelijk
  0
 • Slecht
  5


Maak kennis met het authentieke Drentse esdorp Meppen, de Mepperdennen en de jeneverbesstruwelen van De Palms tijdens deze rondwandeling van Het Drentse Landschap. Tijdens de wandeling kun je ook de schapen van schaapskudde Benneveld tegenkomen.

 

Algemene informatie


Beschrijving

De wandeling gaat door het dorp Meppen, over smalle bospaadjes in de Mepperdennen en langs het jeneverbesgebied De Palms.

Markering
Paarse paaltjes.

Afstand route
Ongeveer 3.5 kilometer.

Waarnemingen in dit gebied
Ga naar Waarneming.nl voor een overzicht.

Honden toegestaan
Honden zijn alleen toegestaan in het bosgebied waar de schapen van het terrein niet kunnen komen.

Startpunt
Informatiebord Het Drentse Landschap aan het eind van de Middendorpsstraat te Meppen.

GPS coördinaten
52.7861127,6.6938308

 

 

Over de route De Palms

voetzoekers-route-de-palms

Het authentieke Drentse esdorp Meppen ligt vlakbij de weg van Zweeloo naar Coevorden. Het is een oud Drents dorp met hoge essen, madelanden langs de beek en heide en zandverstuivingen tot aan de rand van het dorp. De wandeling gaat door het dorp langs oude boerderijen, via het bos de Mepperdennen naar het gebied de Palms: een heideterrein van ongeveer 19 hectare groot.

Meppen is waarschijnlijk in de vroege Middeleeuwen ontstaan. De omstandigheden waren hier ideaal voor het boerenbedrijf: goede grond en een goede ligging. Op het eerste gezicht lijken de boerderijen schots en scheef te staan. Maar schijn bedriegt. De boerderijen liggen namelijk zo dat de wagens gemakkelijk door de deuren de deel op konden rijden.

Route De Palms op Google Maps

De route op Google Maps is bij benadering.

Bekijk de route in de slideshow

voetzoekers De Palms 1
voetzoekers De Palms 2
voetzoekers De Palms 3
voetzoekers De Palms 4
voetzoekers De Palms 5
voetzoekers De Palms 6
voetzoekers De Palms 7
voetzoekers De Palms 8
voetzoekers De Palms 9
voetzoekers De Palms 10
voetzoekers De Palms 11
voetzoekers De Palms 12
voetzoekers De Palms 13
voetzoekers De Palms 14
voetzoekers De Palms 15
voetzoekers De Palms 16

Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.

Jeneverbessen

Palms of palmbossies is de Drentse benaming voor de jeneverbes en daarmee is meteen de naam van dit gebied verklaard; aan jeneverbessen is namelijk geen gebrek in dit reservaat iets ten Noorden van Meppen. De vele smalle paadjes gaan over op schapenpaadjes terwijl je langs het indrukwekkende jeneverbesstruweel loopt.

voetzoekers-De-Palms-jeneverbes

voetzoekers-de-palms-drentse-heideschaap-1

Een klein groepje Drentse heideschapen zwerven hier rond om de grasgroei en opslag van bomen als berk en eik in toom te houden. Voor het behoud van de jeneverbessen is het vooral belangrijk om de bosopslag tegen te gaan; jeneverbessen die in de schaduw van bomen staan kwijnen namelijk langzaam maar zeker weg. De meeste van de jeneverbessen die hier staan zijn al meer dan een eeuw oud.

voetzoekers-De-Palms-mos

De schapen zijn afkomstig van de Schaapskudde Benneveld. Zij grazen in huisweiden en natuurterreinen in en om de dorpen van de voormalige gemeente Zweeloo. In dit gebied loopt een groep rammen. De schaapskudde zorgt mede voor het behoud van een waardevol cultuurhistorisch erfgoed en verlevendiging van het landschap. Zo zorgen ze onder andere voor een natuurlijk beheer van het terrein.

voetzoekers-de-palms-schaapskudde-benneveld

voetzoekers-De-Palms-Drentse-heideschaap

Panorama De Palms

[easy_panorama id=”3403″]

Scroll met de muis over bovenstaande foto of kantel je telefoon/tablet om de panorama te bekijken.

Ontstaan van De Palms

Het gebied is een restant van een groot heideveld dat gespaard is gebleven van de ontginningen. Eerder liepen er brede schapendriften waar de kuddes van het dorp dagelijks langs kwamen. Toen de grote schaapskuddes verdwenen en de heide dus niet meer werd begraasd kregen struiken en bomen volop de kans om hier groot te worden.

voetzoekers-De-Palms-dood-hout-leeft

voetzoekers-De-Palms-jeneverbes-2

De jeneverbes heeft hier van geprofiteerd. Doordat er een vrijwel kaal gegraasd stuifzandgebied was waren de omstandigheden ideaal voor een massale uitzaai. In enkele tientallen jaren tijd ontwikkelden de heesters zich tot metershoge bomen en enorme struwelen. Jeneverbesstruiken met een omvang zoals in De Palms treft je bijna niet meer aan in Nederland.

Er is echter geen ruimte meer voor verjonging. Toen het gebied wat meer begroeid was geraakt zaaiden de jeneverbessen zich nauwelijks meer uit en er zijn dan ook nauwelijks jonge exemplaren te vinden.

voetzoekers-De-Palms-tussen-de-jeneverbessen

voetzoekers-De-Palms-einde-wandeling

Beoordeel rondwandeling De Palms

Deze route gelopen? Wij zijn benieuwd wat je er van vond. Geef de route bovenaan deze pagina een beoordeling en laat een reactie achter onder dit bericht.

Alle routes van Het Drentse Landschap

Terug naar overzichtspagina provincie Drenthe.

Bekijk alle routes van 3 tot 5 kilometer.

Recent bekeken ...

Disqus shortname is required. Please click on me and enter it

Laat een reactie achter

voetzoekers

voetzoekers gaan op zoek naar de mooiste paden, routes en natuurgebieden. Heb jij een goede tip of een mooie route voor ons? Stuur ons dan een e-mail.

Neem contact met ons op

Volg ons