1.5 km – De Kleibosch
Drenthe Het Drentse Landschap 0 tot 3 kilometer

1.5 km – De Kleibosch

Beoordeling

4.1 gemiddeld gebaseerd op 25 beoordelingen

 • Uitstekend
  3
 • Goed
  22
 • Normaal
  0
 • Redelijk
  0
 • Slecht
  0

Beleef De Kleibosch van Het Drentse Landschap. Een van de weinige plekken in Nederland met potklei tot aan het maaiveld. Het gebied bestaat uit een afwisseling van bloemrijk grasland en bospartijen.

 

Algemene informatie


Beschrijving

Korte rondwandeling. Door de potklei zijn waterdichte schoenen of laarzen aan te raden. Als het geregend heeft is de route nauwelijks toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

Markering
Paarse paaltjes.

Afstand route
Ongeveer 1.5 kilometer.

Waarnemingen in dit gebied
Ga naar Waarneming.nl voor een overzicht.

Honden toegestaan
Honden zijn toegestaan mits aangelijnd.

Startpunt
In de berm langs de zandweg aan de Roderwolderweg te Foxwolde.

GPS coördinaten
53.156124,6.463313

 

 

De Kleibosch

voetzoekers-de-kleibosch-bosanemoon

De Kleibosch is ongeveer 134 hectare groot en een van de weinige restanten van het Drentse Wold. Het bestaat grotendeels uit graslanden en bospartijen. Zeer kenmerkend voor het gebied is de aanwezigheid van potklei dat tot aan het maaiveld komt.

De naam De Kleibosch komt misschien vreemd over maar valt goed te verklaren. ‘De bos’ heet een bos in het Drents. Het is daarnaast een bos op de klei en de ‘sch’ geeft aan dat het een oud bos is. Het is dus een oud bos gelegen op kleigrond. Dit maakt het ook zo uniek. Nergens anders in Drenthe vind je zo’n oud bos gelegen op potkleigronden.

Rondwandeling De Kleibosch op Google Maps

De route op Google Maps is bij benadering.

Bekijk de slideshow

voetzoekers – De Kleibosch 1
voetzoekers – De Kleibosch 2
voetzoekers – De Kleibosch 3
voetzoekers – De Kleibosch 4
voetzoekers – De Kleibosch 5
voetzoekers – De Kleibosch 6
voetzoekers – De Kleibosch 7
voetzoekers – De Kleibosch 8
voetzoekers – De Kleibosch 9
voetzoekers – De Kleibosch 10
voetzoekers – De Kleibosch 11
voetzoekers – De Kleibosch 12
voetzoekers – De Kleibosch 13

Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.

Boerderij Tichelwerk

De monumentale boerderij Tichelwerk ligt langs de weg van Roderwolde naar Peize. Dit was ooit het huis van een steenbakker. Het is waarschijnlijk gebouwd door de familie Van Ewsum die de locatie al in de zestiende eeuw in eigendom had. Nu is de boerderij eigendom van Het Drentse Landschap en wordt het verpacht aan een biologische boer. De Groninger blaarkoppen, een oud runderras, grazen in de omliggende graslanden van het reservaat.

Tot in de achttiende eeuw zijn er in de omgeving van boerderij Tichelwerk nog stenen gebakken. Hier zijn de monniken van het klooster van Aduard in de middeleeuwen al mee begonnen. De klei werd afgegraven (geticheld) en ter plaatse maakten zij van de potklei kloostermoppen. De kloostermoppen werden per schip via het Peizerdiep vervoerd naar Aduard. Het is trouwens niet duidelijk of de monniken het werk zelf deden of dat hiervoor arbeiders werden ingehuurd.

Kleidobben

Rondom de gegraven kleidobben ontstond het bos dat tegenwoordig bestaat uit onder andere essen, elzen, eiken, ruwe iep, sleedoorn en berken. Hier en daar zijn er in het bos nog wat poeltjes overgebleven. De rest is voor het grootste deel weer dichtgegroeid.

voetzoekers-de-kleibosch-kleidobben

Bosanemonen

Bijzonder aan het gebied zijn de vele en veelal bijzondere plantensoorten die hier voorkomen. Naast de vooral in het voorjaar talrijk aanwezige bosanemonen en speenkruid vind je er dalkruid, klaverzuring, salomonszegel, lelietje-van-dalen en ongeveer 13 plantensoorten van de Rode Lijst.

voetzoekers-de-kleibosch-bosanemonen

voetzoekers-hekwerk-de-kleibosch

voetzoekers-de-kleibosch-pad-langs-grasland

 

Aardkundig Monument De Kleibosch

De Kleibosch getuigt van de rijke geschiedenis van de Drentse ondergrond. Hierdoor is het in 2014 benoemd tot wat ze noemen een aardkundig monument. Een aardkundig monument is een natuurmonument dat zijn belang ontleent aan zijn aardkundige betekenis. Aardkundige monumenten hebben geen status als rijks- of gemeentelijk monument, maar zijn bedoeld om interesse voor het gebied op te wekken.

voetzoekers-maaiveld-de-kleibosch

Potklei

Potklei is een zware klei die meer dan 400.000 jaar geleden is afgezet doordat Noord-Nederland onder een ijskap was bedekt. Smeltwater vormde onder het ijs tunneldalen. Deze werden langzaam opgevuld met zand en klei. Uiteindelijk stond het water zo goed als stil en kon zelfs de fijnste klei bezinken. Na het bezinken van al het materiaal ontstond er een dik pakket donkergrijze tot zwartbruine klei.

voetzoekers-de-kleibosch-uitzicht

voetzoekers-de-kleibosch-impressie

Beoordeel rondwandeling De Kleibosch

Heb jij de rondwandeling in De Kleibosch gelopen? Wij zijn benieuwd wat je er van vond. Geef de route bovenaan deze pagina een beoordeling en laat een reactie achter onder dit bericht.

Alle routes van Het Drentse Landschap

Terug naar overzichtspagina provincie Drenthe.

Bekijk alle routes van 0 tot 3 kilometer.

Recent bekeken ...

Disqus shortname is required. Please click on me and enter it

Laat een reactie achter

voetzoekers

voetzoekers gaan op zoek naar de mooiste paden, routes en natuurgebieden. Heb jij een goede tip of een mooie route voor ons? Stuur ons dan een e-mail.

Neem contact met ons op

Volg ons