2 km – Familiepad Drentsche Aa
Drenthe Drentsche Aa Nationaal Park 0 tot 3 kilometer Mindervaliden

2 km – Familiepad Drentsche Aa

Beoordeling

3.7 gemiddeld gebaseerd op 26 beoordelingen

 • Uitstekend
  8
 • Goed
  7
 • Normaal
  7
 • Redelijk
  4
 • Slecht
  0


Drentsche Aa: het best bewaarde laagland beekdallandschap van West-Europa is nu voor de gehele familie bereikbaar. Tussen Rolde en Assen vindt je een korte wandeling over een betonnen pad die je kennis laat maken met dit gebied.

 

Algemene informatie


Beschrijving

Deze wandelroute is goed toegankelijk voor mindervaliden, rolstoelgebruikers, scootmobielen, rollators en wandelwagens. Onderweg zijn er meerdere rustpunten en speeltoestellen te vinden en ga je langs een deel van Nationaal Park Drentsche Aa, het Deurzerdiep beekdal, het Poepenhemeltje en het Sterrenbos.

Afstand route
Ongeveer 2 kilometer.

Waarnemingen in dit gebied
Ga naar Waarneming.nl voor een overzicht.

Honden toegestaan
Geen toegang met loslopende honden.

Startpunt
Parkeerterrein achter Café de Aanleg Asserstraat 63 Rolde.

GPS coördinaten
52.988684,6.610183

 

 

Over Familiepad Drentsche Aa

Familiepad Drentsche Aa is een korte rondwandeling over een betonnen pad die je kennis laat maken met Nationaal Park Drentsche Aa welke bestaat uit een waaier van verschillende beken. Dit is het best bewaarde laagland beekdallandschap van West-Europa.

voetzoekers-familiepad-drentsche-aa-vlonderpad

Het familiepad maakt deel uit van de Toegangspoort Deurze. Wanneer je de auto parkeert op het parkeerterrein achter Café de Aanleg kun je de route direct oppakken. Het pad is aangelegd voor de gehele familie, van jong tot oud. Doordat de wandeling over een betonnen pad gaat is het ook geschikt voor wandelaars met een kinderwagen, maar ook voor mindervaliden die bijvoorbeeld gebruik maken van een rolstoel of een scootmobiel.

voetzoekers-familiepad-drentsche-aa-betonnen-pad

Route Familiepad Drentsche Aa op Google Maps

De route op Google Maps is bij benadering.

Bekijk foto’s Familiepad Drentsche Aa

voetzoekers – Familiepad Drentsche Aa – Route 1
voetzoekers – Familiepad Drentsche Aa – Route 2
voetzoekers – Familiepad Drentsche Aa – Route 3
voetzoekers – Familiepad Drentsche Aa – Route 4
voetzoekers – Familiepad Drentsche Aa – Route 5
voetzoekers – Familiepad Drentsche Aa – Route 6
voetzoekers – Familiepad Drentsche Aa – Route 7
voetzoekers – Familiepad Drentsche Aa – Route 8
voetzoekers – Familiepad Drentsche Aa – Route 9
voetzoekers – Familiepad Drentsche Aa – Route 10
voetzoekers – Familiepad Drentsche Aa – Route 11
voetzoekers – Familiepad Drentsche Aa – Route 12
voetzoekers – Familiepad Drentsche Aa – Route 13
voetzoekers – Familiepad Drentsche Aa – Route 14
voetzoekers – Familiepad Drentsche Aa – Route 15

Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.

Nationaal Park Drentsche Aa

Al eeuwenlang kronkelt de beek de Drentsche Aa vrij door het landschap. Het gehele Nationale Park heeft haar naam ook te danken aan deze beek. De natuur in het park is spontaan ontstaan en wordt gedeeltelijk beheert in de vorm van maaien, plaggen en hooien. Ervaar het oeroude Drentse landschap tijdens de rondwandeling familiepad Drentsche Aa.

voetzoekers-familiepad-drentsche-aa-landschap

Herberg De Aanleg

Al in 1832 wordt er melding gemaakt van herberg De Aanleg. In die tijd telde Deurze zeven boerderijen. In 1842 werd de weg Assen-Rolde verhard tot‘macadamweg’. Om uit de kosten te komen werden er tollen geplaatst, waarvan er een net naast de deur van De Aanleg stond. Een goed gekozen strategische plaats want iedere weggebruiker moest langs het Deurzerdiep. De kastelein kon het werk als tolgaarder er prima bij doen.

voetzoekers-familiepad-drentsche-aa-herberg-de-aanleg

Deurzerdiep beekdal

Het Waterschap Aa en Hunze is in dit gebied verantwoordelijk voor schoon en voldoende water. Herstel van het Deurzerdiep en het Anreeperdiep was daarvoor heel belangrijk.

In de jaren zeventig zijn het Anreeperdiep en het Deurzerdiep rechtgetrokken om de afwatering van de omliggende landbouwgronden te verbeteren. Het water werd hierdoor snel afgevoerd naar het Noord-Willemskanaal en daarna via het Eemskanaal naar zee.

Sinds 2016 hebben beide beken hun kronkelende loop terug. Om dit te kunnen bereiken is er een grondige voorbereiding aan vooraf gegaan waarbij werd gesproken met omwonenden, grondeigenaren en andere betrokkenen. Het herstel van de beeklopen zorgt voor een gezonder waterleven en helpt bij het tegengaan van wateroverlast in natte perioden.

voetzoekers-familiepad-drentsche-aa-deurzerdiep

Water stroomt altijd naar het laagste punt. Dit laagste punt waar de beek doorheen stroomt noemt men het beekdal. Wanneer het veel regent dan overstroomt de beek regelmatig en staat ook het beekdal vol met water. Het beekdal vangt het water tijdelijk op en laat dit vervolgens gelijkmatig weer wegstromen.

Beekdalen zijn vaak drassig. Dat wordt in dit gebied nog eens versterkt door het kwelwater. Dit is een soort grondwater dat uit de ondergrond opborrelt. Het zit vol met mineralen en ijzer en is eenvoudig te herkennen aan de roestbruine kleur op de bodem. De aanwezigheid van dit kwelwater zorgt voor een rijke plantengroei in het gebied.

voetzoekers-familiepad-drentsche-aa-deurzerdiep-beekdal

Vroeger werd het beekdal gebruikt voor het weiden van jongvee en als hooiland. De beek werd weer gebruikt om vis te vangen en voor de scheepvaart. Moest je vroeger een beek oversteken dan maakte men een zogenaamde voorde: een met stenen doorwaadbare plaats in de beek.

voetzoekers-familiepad-drentsche-aa-fazant

Fazant.

Speelvoorzieningen

Tijdens de rondwandeling kom je verschillende speelvoorzieningen tegen. Deze zijn ook geschikt voor een kind met handicap. Langs het betonnenpad zijn verschillende mooie plekjes met zitmogelijkheden om uitgebreid te kunnen genieten van de omgeving terwijl de kinderen zich vermaken met hangbruggen, waterpompen of evenwichtsbalken.

voetzoekers-familiepad-drentsche-aa-speelvoorzieningen

Rijksmonument Poepenhemeltje

Een stuk noordelijker langs het Deurzendiep ligt aan de rand van het bos een bijzonder landschapselement: het Schansje van van Galen, ook wel beter bekend als het Poepenhemeltje.

Het Poepenhemeltje is een vierkanteredoute die stamt uit 1672. De schans is vernoemd naar de Munsterse bisschop Berend van Galen die ook wel bekend staat onder de naamBommen Berend.

voetzoekers-familiepad-drentsche-aa-entree-poepenhemeltje

De bijnaam Poepenhemeltje zou de schans te danken hebben aan de Duitse trekarbeiders die hier in de 18e en 19e eeuw overnacht zouden hebben. Zij stonden ook wel bekend als ‘‘hannekemaaiers’ ‘ maar werden ook wel spottend ‘poepen’ genoemd naar het Duitse woord ‘Bube’ (knaap).  De kleine schans is in 1985 gerestaureerd en wordt tegenwoordig onderhouden door de landschapsploeg van Van Boeyen.

Een andere verklaring voor de naam Poepenhemeltje is dat het woord poepen een scheldwoord is voor papen oftewel rooms-katholieken.

voetzoekers-familiepad-drentsche-aa-poepenhemeltje

Sterrenbos

Naast het betonnen pad dat je tijdens de rondwandeling volgt kom je op ongeveer halverwege de route langs het opnieuw aangelegde sterrenbos van het landgoed Vredeveld. De lijnen die het sterrenbos vormen zijn op de kaart bovenaan deze pagina goed te zien.

De stervorm van een sterrenbos is gebaseerd op een jachtmethode. Tussen de paden werd het wild naar een punt opgejaagd. De rechte paden waren zeer geschikt om op het wild te schieten. Het Sterrenbos dat hier oorspronkelijk lag is door Petrus Hofstede, de zoon van Wolter Hendrik Hofstede, aangelegd. Het Sterrenbos in Assen werd rond 1765 door Wolter aangelegd. Dit Sterrenbos bestaat nog steeds. Het oorspronkelijke Sterrenbos op deze plek is rond 1925 gekapt.

voetzoekers-familiepad-drentsche-aa-uitzicht

voetzoekers-familiepad-drentsche-aa-flora

voetzoekers-familiepad-drentsche-aa-dood-hout

Beoordeel Familiepad Drentsche Aa

Deze route gelopen? Wij zijn benieuwd wat jullie er van vonden. Geef de route bovenaan de pagina een beoordeling en laat een reactie achter onder dit bericht en help ons mee de mooie routes in kaart te brengen.

Terug naar overzichtspagina provincie Drenthe.

Bekijk alle routes van 0 tot 3 kilometer.

Alle routes geschikt voor mindervaliden.

Recent bekeken ...

Disqus shortname is required. Please click on me and enter it

Laat een reactie achter

voetzoekers

voetzoekers gaan op zoek naar de mooiste paden, routes en natuurgebieden. Heb jij een goede tip of een mooie route voor ons? Stuur ons dan een e-mail.

Neem contact met ons op

Volg ons