Maak kennis met de oude rivierduinen van de Maas tijdens de rivierduinenroute in Nationaal Park De Maasduinen. Vanaf de toppen van de oude duinen heb je een schitterend uitzicht over het gebied. De route gaat ook door het gebied het Quin. Dit is een natuurgebied met vennen omringt door paraboolduinen en heidevelden in het Bergerbos.
Algemene informatie
Beschrijving
De rondwandeling loopt onder andere door het gebied het Quin, het Bergerbos en over oude rivierduinen.
Markering
Paarse paaltjes.
Afstand route
6.2 kilometer (in te korten tot 3.1 kilometer).
Waarnemingen in dit gebied
Ga naar Waarneming.nl voor een overzicht.
Honden toegestaan
Honden zijn niet overal toegestaan.
Startpunt
Parkeerplaats aan de Bosweg te Afferden.
GPS coördinaten
51.640758,6.027337
Kaarten
SBB-Wandelkaart nr.41 St. Anthonis-Bergerbos.
Rivierduinenroute
De rivierduinenroute laat je kennismaken met de oude rivierduinen van de Maas die in dit gebied te vinden zijn. Vanaf de toppen van deze duinen heb je een mooi uitzicht over het omliggende gebied. Tijdens de wandeling loop je ook door het Bergerbos en het gebied het Quin. Dit natuurgebied met meerdere vennen en heidevelden is geheel omsloten door meerdere paraboolduinen.
Rivierduinenroute op Google Maps
De route op Google Maps is bij benadering.
Bekijk de slideshow
Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.
Nationaal Park De Maasduinen
De rivierduinenroute is gelegen in Nationaal Park De Maasduinen. Het park dankt zijn naam aan de stuifzandruggen die paraboolduinen worden genoemd. Landgoed Hamert was al eerder aangewezen als Nationaal Park maar door uitbreiding van het gebied is in 2000 het Nationaal Park De Maasduinen ontstaan.
De Maasduinen is een heel gevarieerd gebied met bossen, heide, vennen, beekdalen en zandverstuivingen. Langs de Maas liggen hier vier landschapstypen: het Maasdal, de rivierduinen van soms wel dertig meter hoog, voormalige veengronden en het hoger gelegen plateau.
Rivierduinen
De hoger gelegen zandgronden zijn hier ontstaan in de laatste ijstijd. De harde Westenwind wierp het zand vanuit de kale vlakten langs de rivier op tot hoefijzervormige paraboolduinen. Deze duinen worden ook wel Maasduinen genoemd doordat ze met rivierzand van de Maas zijn gevormd. Als je tijdens de wandeling goed oplet is deze opvallende vorm vaak nog goed te zien. De duinen zijn begroeid met heide en om het stuifzand tegen te gaan beplant met bos. In de laagten tussen de duinen zijn verschillende vennen ontstaan. De hoger gelegen gronden in het gebied worden op een aantal plaatsen doorsneden door beken.
Het stuifproces van de rivierduinen is van levensbelang voor een aantal planten en dieren. Daarom wordt er hier op sommige plaatsen gewerkt aan het reactiveren van het stuifzand door stuifduinen te plaggen. Dit wordt ‘levend stuifzand’ genoemd en is zeldzaam en in heel Europa bijna nergens meer te vinden. Open zand biedt meer mogelijkheden voor stuifzandpioniers zoals korstmossen.
Streepduinen
De overgebleven armen van een paraboolduin wordt een streepduin genoemd. De wind heeft in dit gebied zo hard geblazen dat de kop van de paraboolduin helemaal is weggeblazen en alleen de armen nog zijn blijven staan. De armen vormen een streep en worden daarom streepduinen genoemd. Als er een ovaalvormige laagte tussen twee streepduinen te zien is dan is de kans groot dat het ooit een paraboolduin is geweest.
Het Bergerbos
Het Bergerbos is een onderdeel van Nationaal Park De Maasduinen. In het 800 hectare grote gebied wisselen gevarieerde bossen mooie vergezichten af. Naast de bossen zijn er ook heidevelden, vennen en een oud landgoed te vinden. Op het hoogste punt heb je hier in alle richtingen een mooi uitzicht.
Grote grazers in het gebied
Tijdens de rondwandeling loop je geregeld door gebieden waar grote grazers als Schotse Hooglanders, schapen en Nederlandse landgeiten vrij rondlopen. Deze gebieden zijn allemaal afgebakend met hekken en wildroosters.
Nederlandse landgeit.
Schotse hooglanders in De Maasduinen.
Uitzicht over het Quin
[easy_panorama id=”4088″]Scroll met de muis over bovenstaande foto of kantel je telefoon/tablet om de panorama te bekijken.
Uitkijktoren
Volg je het pad over de heuvelrug van de hoogste paraboolduin van De Maasduinen dan kom je een 12,5 meter hoge uitkijktoren tegen. De locatie van de uitkijktoren is exact dezelfde plek als waar ooit een oude brandtoren heeft gestaan. Bovenop de toren heb je een mooi uitzicht over de zandruggen, duinen en bossen. Vanaf hier kun je onder gunstige omstandigheden tientallen kilometers ver kijken en zijn de kerktorens aan de horizon duidelijk te zien.
Zevenboomsven
Een van de vennen waar de wandeling ook langs gaat is het Zevenboomsven. De laagte die hier door de wind is ontstaan heeft zich gevuld met regenwater. Door het zure en voedselarme regenwater zijn hier plantensoorten te vinden die hier uitstekend gedijen. Veenmos, veenpluis, draad- en snavelzegge zijn dan ook enkele van de planten die je hier kunt vinden.
Behalve planten is dit ook een goede plek om vogels te spotten. Er is dan ook een vogelkijkwand geplaatst met uitzicht over het ven. Met wat geluk zijn hier soorten als de boomvalk, grauwe gans, nijlgans, kuifeend, meerkoet, wilde eend, dodaars en boompieper te zien.
Gewone pantserjuffer.
Beoordeel de Rivierduinenroute
Heb jij de Rivierduinenroute in Nationaal Park De Maasduinen gelopen? Laat het ons dan weten wat je er van vond. Geef de route bovenaan de pagina een beoordeling en/of laat een reactie achter onder dit bericht. Dat helpt jou en andere wandelaars om een mooie route te vinden.
Disqus shortname is required. Please click on me and enter it