Provinciale Landschappen

Iedere provincie haar eigen landschap met haar eigen unieke waarden

Particuliere natuurterreinbeherende organisaties in Nederland

Provinciale Landschappen zijn particuliere natuurterreinbeherende organisaties in Nederland. Samen beheren de twaalf provinciale Landschappen meer dan 800 natuurgebieden met een totale oppervlakte van ruim 100.000 hectare. In sommige provincies wordt ook het landschap buiten de eigen bezittingen beheerd.

Iedere provincie heeft haar eigen landschap. Toen rond 1920 - 1930 Natuurmonumenten de behoefte had om op provinciaal niveau de aankoop van gronden en landgoederen beter te regelen zijn de meeste van deze provinciale Landschappen ontstaan.
In 1989 werd de stichting de 12 Landschappen opgericht. Deze kwam voor de belangen van de 12 provinciale Landschappen op. In 2016 zijn de activiteiten hiervan overgegaan naar stichting LandschappenNL.

Op deze pagina vind je alle provinciale Landschappen waar wij routes van op onze website hebben staan. Klik op een van de onderstaande gebieden en ontdek zelf de mooiste natuurgebieden en wandelroutes per provinciaal Landschap.


Routes van de provinciale Landschappen

voetzoekers

voetzoekers gaan op zoek naar de mooiste paden, routes en natuurgebieden. Heb jij een goede tip of een mooie route voor ons? Stuur ons dan een e-mail.

Neem contact met ons op

Volg ons