Uitkijktoren Elzemaat
Doen in Nederland Drenthe Uitkijkpunten Uitkijkpunt

Uitkijktoren Elzemaat

Beoordeling

4.3 gemiddeld gebaseerd op 4 beoordelingen

 • Uitstekend
  1
 • Goed
  3
 • Normaal
  0
 • Redelijk
  0
 • Slecht
  0
De uitkijktoren Elzemaat ligt midden in de Hunzevallei in Eexterveen. Het gebouw heeft een nieuwe bestemming gekregen als informatie- en uitkijkpunt over het beekdal.

 

Algemene informatie

Beschrijving
Uitkijkpunt en informatiepunt over het beekdal van de Hunze.

Toegang
Het uitkijkpunt is het gehele jaar door gratis te bezichtigen.

Parkeren
Parkeren aan de Elzemaat bij het informatiepaneel.

GPS coördinaten
53.041930,6.811370

 

Uitkijktoren Elzemaat

Oorspronkelijk werd dit gebouw ingezet om schoon Hunzewater naar de 3 kilometer verderop gelegen Aardappelmeelfabriek Wildervank en Omstreken te pompen. Het fabriekscomplex staat er nog steeds ondanks dat het niet meer functioneel is. Stichting Het Drentse Landschap heeft het pompgebouwtje een tweede leven ingeblazen als uitkijktoren over het Hunzedal. Behalve het unieke uitzicht is hier ook informatie te vinden over het leven in en rond de Hunze.

voetzoekers-uitkijktoren-elzemaat-uitkijkpunt

voetzoekers-uitkijktoren-elzemaat-akkerdistel

Akkerdistel.

Nieuwe kansen voor de natuur

Het Hunzedal voorbij de Hondsrug is een nieuwe wereld die pas in de loop van de vorige eeuw vorm heeft gekregen. Na de initiële vervening werd het gebied ingericht als efficiënt landbouwgebied. Ook de Hunze moest daarbij aangepast worden om de efficiëntie zo optimaal mogelijk te krijgen. Het water moest netjes binnen de oevers blijven en het overtollige water moest zo snel mogelijk het gebied uit. Tegenwoordig krijgt de natuur hier in het Hunzedal nieuwe kansen. In 2001 werd er gestart met het herstel van het stroomdal in het Annermoeras, de Duunsche Landen en hier in de Elzemaat.

voetzoekers-uitkijktoren-elzemaat-uitzicht-hunze-2

voetzoekers-uitkijktoren-elzemaat-uitzicht-hunze

voetzoekers-uitkijktoren-elzemaat-boerenwormkruid

Boerenwormkruid.

Wandeling over de kades

Over de kades van de Elzemaat kan het hele jaar door een wandeling worden gemaakt. Zodra het broedseizoen, van 15 maart tot 15 juni, afgelopen is mag je als bezoeker vrij door het terrein lopen.

voetzoekers-uitkijktoren-elzemaat-tweeluik-uitkijkpunt-hunze

Natuurvriendelijke inrichting van het gebied

Door het aanleggen van meanders en de hernieuwde natuurvriendelijke inrichting van de Elzemaat kan de Hunze bij hoge waterstanden sinds 2002 weer buiten haar oevers treden. Het beheer van de Elzemaat wordt gedaan met runderen en paarden. Ook wordt er regelmatig gemaaid. Naarmate het land schraler en daarmee bloemrijker wordt zal het uiteindelijk minder vaak nodig zijn.

voetzoekers-uitkijktoren-elzemaat-beheer-door-piemontees-runderen

Geen ontkomen aan de Piemontees runderen.

Bevers in het gebied

Sinds enkele jaren wonen er weer bevers in het Hunzedal. Wil je meer over deze diersoort te weten komen dan is een bezoek aan het Informatiecentrum Egberts Lent aan de Hunzeweg 30 in Nieuw Annerveen een aanrader. Vanuit het centrum is het mogelijk om een voor kinderen uitgezette beverspeurtocht te volgen. Ook is het mogelijk om vanaf hier een wandeling te maken door het gebied de Breevenen van de WMD.

voetzoekers-uitkijktoren-elzemaat-klein-streepzaad

Klein streepzaad.

voetzoekers-uitkijktoren-elzemaat-pompgebouw

Ben jij ook bij de Uitkijktoren Elzemaat geweest?

Help ons dan mee en geef het uitkijkpunt bovenaan de pagina een beoordeling, laat een reactie achter onder dit bericht of plaats een foto op facebook.

Naar overzichtspagina uitkijkpunten in Nederland.

Naar overzichtspagina doen in Nederland.

Recent bekeken ...

Disqus shortname is required. Please click on me and enter it

Laat een reactie achter

voetzoekers

voetzoekers gaan op zoek naar de mooiste paden, routes en natuurgebieden. Heb jij een goede tip of een mooie route voor ons? Stuur ons dan een e-mail.

Neem contact met ons op

Volg ons