Op de rand van de heide van Nationaal Park Dwingelderveld staat de schaapskooi Achter ‘t Zaand. De kooi is in 1998 gebouwd met hulp van de inwoners van Lhee en Dwingeloo die samen geld hebben ingezameld. De naam van de kooi is een verwijzing naar het voormalige stuifzandgebied ten noorden van de kooi waar tegenwoordig bos groeit.
Algemene informatie
Beschrijving
De schaapskooi van Dwingelder schaapskudde Lhee.
Beheer
Natuurmonumenten.
Parkeren
Parkeerterrein op de parkeerplaats Achter ‘t Zaand te Dwingeloo.
GPS coördinaten
52.8170286,6.4139849
Schaapskooi Achter ‘t Zaand
De Dwingelder schaapskudde Lhee van Natuurmonumenten hoort bij Schaapskooi Achter ‘t Zaand. Deze schaapskudde helpt bij het heidebeheer in het Dwingelderveld. De schapen voorkomen dat het heidegebied geheel verandert in bos. Natuurmonumenten houdt het beheer hiervan met de schaapskudde in stand maar zet daarnaast ook andere dieren in zoals runderen en bokken.

Van half april tot december vertrekt de schaapskudde rond 10:00 uur en is omstreeks 17:00 uur weer terug bij de schaapskooi. Ook in de winter kun je de schapen bewonderen. Kijk dan op het bord bij de schaapskooi rond welke tijden je de schapen kunt verwachten.

In maart en april heb je grote kans dat je van jonge lammetjes mag genieten. Ben je bij de schaapskooi tijdens de lammertijd dan zul je ook zien dat er hulst buiten het bereik van de dieren hoog in de schaapskooi hangt. De hulst is dan ook niet voor consumptie bedoeld maar scheidt een stof af die voorkomt dat de pasgeboren lammeren ‘zere bekjes’ krijgen, een soort van koortslip.

Fotoimpressie Schaapskooi Achter ‘t Zaand
Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.
Bokkenbrigade schaapskooi Achter ‘t Zaand
Als je bij de schaapskooi bent kijk dan zeker ook bij de ‘bokkenbrigade’. De bokken die hier lopen behoren tot het oude ras Nederlandse Landgeit. De boompjes die de schapen laten staan eten zij op en zo helpen ze samen het gebied te beheren. De bokken staan steeds op een ander stuk grond om vooral berk en vogelkers te lijf te gaan.

Drents heideschaap
Het Drents heideschaap wordt al eeuwenlang ingezet voor de begrazing van heidegebieden in Drenthe. Het is tevens het oudste schapenras van West-Europa. Het Drents heideschaap is goed aangepast aan het leven op de arme heidegronden die zo kenmerkend zijn voor dit soort gebieden. De ooien hebben ook horens, maar die zijn niet zo imposant als die van de rammen. (Let ook eens op de staart van het Drents heideschaap. Van alle heideschapen heeft dit schapenras namelijk de langste staart.)

Potstal
De dieren van de schaapskudde grazen overdag op de heide van het Dwingelderveld en blijven ‘s nachts in de stal. De schapen poepen op heideplaggen. Natuurmonumenten gebruikt het mengsel van heide, stro en ontlasting als mest op de bloemrijke akkers bij Ansen en Ruinen. Op die manier is de cirkel weer rond.

De schaapskooi en de kudde horen bij de cultuurgeschiedenis van Drenthe. Vroeger had iedere boer een aantal schapen. Deze stonden in kleine stallen aan het uiteinde van de boerderijen. Een herder verzamelde iedere ochtend alle schapen en nam deze via de schapendrift mee naar de heide. Aan het einde van dag keerden ze weer terug en brachten ze de nacht door in hun eigen kooi. De mest die in de stallen ophoopte werd een jaar lang opgepot. Hieraan danken zij de naam potstal. De mest was onmisbaar voor het bemesten van de gezamenlijke akkers: de zogenaamde essen.

De plaats en de grootte van de huidige schaapskooi zijn dus niet correct. Maar tegenwoordig is het de enige manier om de schaapskuddes te behouden.
Ben jij ook bij schaapskooi Achter ‘t Zaand geweest?
Help ons dan mee en geef bovenaan de pagina een beoordeling en/of laat een reactie achter onder dit bericht.
Route langs schaapskooi Achter ‘t Zaand
Disqus shortname is required. Please click on me and enter it