Poepenhemeltje
Doen in Nederland Drenthe Erfgoed

Poepenhemeltje

Beoordeling

3.4 gemiddeld gebaseerd op 20 beoordelingen

 • Uitstekend
  1
 • Goed
  5
 • Normaal
  14
 • Redelijk
  0
 • Slecht
  0

Het Poepenhemeltje, ook wel bekend als het schansje Van Galen, is een vierkante redoute uit het jaar 1672. De Munsterse bisschop Berend van Galen (Bommen Berend) liet hier zijn troepen bij de belegering van Groningen overnachten.

 

Algemene informatie


Beschrijving

Vierkante schans met uitspringende hoeken uit het jaar 1672.

Rijksmonument
Rijksmonumentnummer 8400.

Parkeren
Parkeerplaats Eetcafé-Zalencentrum ‘De Aanleg’ te Deurze.

GPS coördinaten
52.993644,6.605988

 

Poepenhemeltje

Bij het Deurzerdiep kun je de restanten vinden van een oude schans. De redoute zou ooit zijn opgeworpen door de bisschop van Münster, Bernhard von Galen die beter bekend stond als ‘Bommen Berend‘. Hij vond dat hij recht had op stad en land van Groningen. Tijdens de belegering van Groningen in de zomer van 1672 zou de schans gebouwd zijn om de legertent van Bommen Berend te beschermen. Vanaf hier kon hij namelijk te paard binnen 3 à 4 uur Groningen bereiken.

voetzoekers-poepenhemeltje-tussen-de-bomen

Duitse seizoensarbeiders

Na de belegering zou de schans nog gebruikt zijn als schuilplaats in de 18e en 19e eeuw voor rondtrekkende Duitse arbeiders die ‘Poepen’ werden genoemd. Zij stonden ook wel bekend als hannekemaaiers of kiepkerels. Zij trokken door dit gebied naar Friesland.

Landgoed Vredeveld

Een andere verklaring voor deze opvallende plek is dat hier een tuinhuisje zou hebben gestaan. Op een kadastrale kaart van 1830 is te zien dat hier een weg eindigde dat deel uitmaakte van de paden van het sterrenbos dat hier vroeger lag. Het tuinhuisje was onderdeel van het landgoed Vredeveld. Het zou ook onderdak hebben geboden aan Duitse seizoensarbeiders.

voetzoekers-poepenhemeltje-omgeving

Duitsers of rooms-katholieken?

Beide verklaringen verwijzen naar het scheldwoord poep voor Duitsers. Zo zou het Poepenhemeltje aan zijn naam zijn gekomen. Een andere verklaring is dat het woord poep een scheldwoord is voor Rooms-Katholieken (papen).

Reconstructie door Landschapsbeheer

Het Poepenhemeltje raakte in verval maar is in de jaren ’80 van de vorige eeuw gerestaureerd/gereconstrueerd door vrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe. De schans wordt nu onderhouden door de landschapsploeg van Vanboeijen.

voetzoekers-poepenhemeltje-staatsbosbeheer

Ben jij ook bij het Poepenhemeltje geweest?

Geef dan bovenaan de pagina een beoordeling en/of laat een reactie achter onder dit bericht.

Route langs het Poepenhemeltje

Familiepad Drentsche Aa

 

Naar overzichtspagina erfgoed in Nederland.

Naar overzichtspagina doen in Nederland.

Recent bekeken ...

Disqus shortname is required. Please click on me and enter it

Laat een reactie achter

voetzoekers

voetzoekers gaan op zoek naar de mooiste paden, routes en natuurgebieden. Heb jij een goede tip of een mooie route voor ons? Stuur ons dan een e-mail.

Neem contact met ons op

Volg ons