Het Poepenhemeltje, ook wel bekend als het schansje Van Galen, is een vierkante redoute uit het jaar 1672. De Munsterse bisschop Berend van Galen (Bommen Berend) liet hier zijn troepen bij de belegering van Groningen overnachten.
Algemene informatie
Beschrijving
Vierkante schans met uitspringende hoeken uit het jaar 1672.
Rijksmonument
Rijksmonumentnummer 8400.
Parkeren
Parkeerplaats Eetcafé-Zalencentrum ‘De Aanleg’ te Deurze.
GPS coördinaten
52.993644,6.605988
Poepenhemeltje
Bij het Deurzerdiep kun je de restanten vinden van een oude schans. De redoute zou ooit zijn opgeworpen door de bisschop van Münster, Bernhard von Galen die beter bekend stond als ‘Bommen Berend‘. Hij vond dat hij recht had op stad en land van Groningen. Tijdens de belegering van Groningen in de zomer van 1672 zou de schans gebouwd zijn om de legertent van Bommen Berend te beschermen. Vanaf hier kon hij namelijk te paard binnen 3 à 4 uur Groningen bereiken.
Duitse seizoensarbeiders
Na de belegering zou de schans nog gebruikt zijn als schuilplaats in de 18e en 19e eeuw voor rondtrekkende Duitse arbeiders die ‘Poepen’ werden genoemd. Zij stonden ook wel bekend als hannekemaaiers of kiepkerels. Zij trokken door dit gebied naar Friesland.
Landgoed Vredeveld
Een andere verklaring voor deze opvallende plek is dat hier een tuinhuisje zou hebben gestaan. Op een kadastrale kaart van 1830 is te zien dat hier een weg eindigde dat deel uitmaakte van de paden van het sterrenbos dat hier vroeger lag. Het tuinhuisje was onderdeel van het landgoed Vredeveld. Het zou ook onderdak hebben geboden aan Duitse seizoensarbeiders.
Duitsers of rooms-katholieken?
Beide verklaringen verwijzen naar het scheldwoord poep voor Duitsers. Zo zou het Poepenhemeltje aan zijn naam zijn gekomen. Een andere verklaring is dat het woord poep een scheldwoord is voor Rooms-Katholieken (papen).
Reconstructie door Landschapsbeheer
Het Poepenhemeltje raakte in verval maar is in de jaren ’80 van de vorige eeuw gerestaureerd/gereconstrueerd door vrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe. De schans wordt nu onderhouden door de landschapsploeg van Vanboeijen.
Ben jij ook bij het Poepenhemeltje geweest?
Geef dan bovenaan de pagina een beoordeling en/of laat een reactie achter onder dit bericht.
Route langs het Poepenhemeltje
Disqus shortname is required. Please click on me and enter it