Tumulibos
Doen in Nederland Drenthe Erfgoed Erfgoed

Tumulibos

Beoordeling

4.1 gemiddeld gebaseerd op 11 beoordelingen

 • Uitstekend
  1
 • Goed
  10
 • Normaal
  0
 • Redelijk
  0
 • Slecht
  0

In de gemeente Rolde bij het dorp Balloo ligt het grafheuvelveld Tumulibos. In totaal bevat het beukenbos meer dan dertig grafheuvels. Het Tumulibos maakte ooit samen met Kampsheide deel uit van een aaneengesloten prehistorisch grafveld.

Algemene informatie


Beschrijving

Beukenbos met een grafheuvelveld met meer dan 30 grafheuvels.

Beheer
Stichting Het Drentse Landschap.

Parkeren
Je kunt de auto parkeren op de kruising van de Tumuliboslaan en Kamps te Balloo.

GPS coördinaten
52.992008,6.624737

Tumulibos

Stichting Het Drentse Landschap is beheerder van Tumulibos. Tumulibos betekent niet anders dan bos met grafheuvels. Tumulus is Latijn voor grafheuvel. Deze zijn niet te missen zodra je het beukenbos in wandelt. De grote groep prehistorische grafheuvels zijn gespaard gebleven doordat de Provincie Drenthe het al in 1856 aankocht. Vanaf dat moment waren de monumenten beschermd. Het Tumulibos was tevens de eerste aankoop van een archeologisch monument door de Provincie.

voetzoekers-tumulibos-entree-beukenbos

Oorspronkelijk maakte deze grafheuvelgroep samen met Kampsheide deel uit van een veel groter grafveld. Helaas zijn talrijke andere heuvels door de ontginning van het gebied niet bewaard gebleven. Dankzij vondsten in dit gebied is bekend geworden dat de oudste graven teruggaan tot kort na 3000 voor Christus. De jongste graven komen uit de tijd kort voor het begin van onze jaartelling. In totaal beslaan ze dus een periode van meer dan twee en een half duizend jaar.

Bekijk de slideshow

voetzoekers – Tumulibos 1
voetzoekers – Tumulibos 2
voetzoekers – Tumulibos 3
voetzoekers – Tumulibos 4
voetzoekers – Tumulibos 5
voetzoekers – Tumulibos 6

Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.

Brandheuvels

De heuvels in het Tumulibos zijn nooit wetenschappelijk onderzocht, over hun ouderdom kan men daarom niet zeker zijn. Wel kan uit het aantal en de groepering van de grafheuvels afgeleid worden dat het zogeheten brandheuvels zijn. Dit zijn heuvels die over de restanten van de gecremeerde persoon werden opgeworpen. Dit feit maakt het aannemelijk dat de heuvels van het Tumulibos uit de tweede helft van de ijzertijd dateren.

voetzoekers-tumulibos-wandelpad-langs-de-grafheuvels

IJzertijd

De jongste fase van de prehistorie wordt ook wel de ijzertijd genoemd. Door archeologen wordt deze gedateerd tussen 800 voor Christus en het begin van onze jaartelling. In deze periode werd brons door ijzer vervangen bij het fabriceren van wapens en werktuigen. In deze tijd ontstonden ook de celtic fields. Dit zijn omwalde akkercomplexen die een omvang van vele hectaren konden bereiken. Na de ijzertijd brak er met de komst van de Romeinen de protohistorie aan.

Panorama Tumulibos

[easy_panorama id=”5233″]

Scroll met de muis over bovenstaande foto of kantel je telefoon/tablet om de panorama te bekijken

voetzoekers-tumulibos-beukenbos

Behoud tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er verwarring over het behoud van het Tumulibos. Men was bang dat de Duitse bezetter, zoals op vele andere plekken, het bos wilde laten kappen. De commissaris van de Koningin J.L. Bouma richtte zich in een brief tot de Reichskommissar für die besetzten niederländischen Gebiete. Deze zette zich persoonlijk in om het Tumulibos niet in een ‘Tumuliveld’ te laten veranderen. Mede dankzij zijn inzet zijn er nu nog talrijke oude beuken in het bos te vinden.

Ben jij ook in het Tumulibos geweest?

Geef dan bovenaan de pagina een beoordeling en/of laat een reactie achter onder dit bericht.

Naar overzichtspagina erfgoed in Nederland.

Naar overzichtspagina doen in Nederland.

Recent bekeken ...

Disqus shortname is required. Please click on me and enter it

Laat een reactie achter

voetzoekers

voetzoekers gaan op zoek naar de mooiste paden, routes en natuurgebieden. Heb jij een goede tip of een mooie route voor ons? Stuur ons dan een e-mail.

Neem contact met ons op

Volg ons