Hunebed D16 is een van de grotere hunebedden en ligt ten noordwesten van het dorp Balloo een paar honderd meter ten noorden van het natuurreservaat Kampsheide. De ligging is op de grens van het Ballooër esch en het beekdal van het Looner diep.
Algemene informatie
Beschrijving
Een van de grotere hunebedden die je kunt vinden in Drenthe nabij het dorp Balloo.
Afmetingen
15,6 meter lengte en 3,9 meter breedte.
Bouw
Oorspronkelijk had het hunebed 19 zijstenen en 9 dekstenen. Van de ingangspartij zijn er een paar poortzijstenen nog aanwezig. Van de steenkrans resteren nog maar weinig stenen.
Beheer
Provincie / Stichting Het Drentse Landschap.
Parkeren
Je kunt de auto naast het hunebed parkeren.
GPS coördinaten
53.000542,6.61882
Hunebed D16 Balloo
Hunebed D16 Balloo is een van de grotere hunebedden die je in Drenthe kunt vinden. Het hunebed ligt iets ten noorden van het natuurreservaat Kampsheide waar vele archeologische ontdekkingen zijn gedaan. Het is een schitterend gebied om in te wandelen en onderweg zijn er vele prehistorische elementen te zien. Ook het Ballooërveld is zeker het bezoeken waard. Rij de Lienstukkenweg in Balloo op en ga na een paar honderd meter verder op de onverharde weg tot aan het hunebed.
Bekijk de slideshow
Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.
Vermelding en restauratiewerkzaamheden
De oudste vermelding van hunebed D16 Balloo is op de Franse kaarten (1811-1813). In 1918 groefvan Giffen er een proefsleuf en in 1952/1954 werden er restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Alle dekstenen zijn in 1978 weer op hun plek gezet. Twee van de dekstenen zijn in 1999 herplaatst en met stalen pinnen gefixeerd.
Cupmarks
In de bovenkant van een van de dekstenen zijn zogenaamde cup marks te zien. Dit zijn kleine ronde uithollingen. Uit welke periode deze putjes dateren is niet bekend.
Herkomst stenen
De stenen van het hunebed zijn niet gedetermineerd. Ze zijn vermoedelijk, net als de stenen van de Rolder hunebedden D17 en D18, van West-Baltische herkomst. Dat wil zeggen dat de stenen waarschijnlijk afkomstig zijn uit Zweden, een enkeling wellicht uit Finland. In de voorlaatste ijstijd zijn ze door de kracht van voortstuwend landijs in Drenthe beland.
De meeste stenen die in de bodem van de Drentse Hondrug zitten komen uit het oostelijke Oostzeegebied.
Ben jij ook bij hunebed D16 Balloo geweest?
Help ons dan mee en geef bovenaan de pagina een beoordeling en/of laat een reactie achter onder dit bericht.
Route langs Hunebed D16 Balloo
Disqus shortname is required. Please click on me and enter it