Hunebed D10 Gasteren
Doen in Nederland Drenthe Erfgoed Erfgoed

Hunebed D10 Gasteren

Beoordeling

4 gemiddeld gebaseerd op 4 beoordelingen

 • Uitstekend
  1
 • Goed
  2
 • Normaal
  1
 • Redelijk
  0
 • Slecht
  0

Hunebed D10 ligt in de Gasterse Duinen. Via een wildrooster kun je het gebied betreden waar het kleine hunebed ligt.

 

Algemene informatie


Beschrijving

Klein en incompleet hunebed langs de weg richting Gasteren en Oudemolen.

Afmetingen
6,7 meter lengte en 3,1 meter breedte.

Bouw
Oorspronkelijk had het hunebed 7 zijstenen en 4 dekstenen. Van de dekstenen zijn er nog maar 2 over. Over de ingangspartij is verder niets bekend. Aanwijzingen voor een steenkrans zijn er niet.

Beheer
Provincie / Stichting Het Drentse Landschap.

Parkeren
Je kunt de auto parkeren op de ruime parkeerplaats Gasterse Duinen.

GPS coördinaten
53.042666,6.657951

 

Hunebed D10 Gasteren

Langs de weg richting de dorpen Gasteren en Oudemolen ligt hunebed D10 in de Gasterse Duinen. Helaas is het hunebed niet meer compleet. Zo ontbreken er in ieder geval 2 dekstenen. Door de ligging is het hunebed echter wel een bezoek waard. Vooral wanneer de heide in de nazomer in bloei staat is het een prachtig gezicht.

Het hunebed is makkelijk en goed bereikbaar vanaf de parkeerplaats. Volg je de route over de Gasterse Duinen dan kom je vanzelf langs het hunebed. Wil je alleen het hunebed bezichtigen? Dat kan natuurlijk ook. Het hunebed ligt vrijwel direct achter de parkeerplaats. Het gebied is verder vrij toegankelijk.

voetzoekers-hunebed-d10-met-bord

Bekijk de slideshow

voetzoekers – Hunebed D10 1
voetzoekers – Hunebed D10 2
voetzoekers – Hunebed D10 3
voetzoekers – Hunebed D10 4
voetzoekers – Hunebed D10 5

Gebruik de navigatie om de foto’s te bekijken.

Trechterbekercultuur

Het hunebed wordt toegeschreven aan de Trechterbekercultuur. Ten noorden van dit hunebed zijn in het landschap nog karrensporen zichtbaar. Het hunebed ligt dan ook aan een voormalige handelsroute van Groningen naar Coevorden.

voetzoekers-hunebed-d10-overzicht

voetzoekers-hunebed-d10-tweeluik

Duyffelskutte

Tijdens de renaissance werd hunebed D10 ook wel Duyffelskutte, ‘s Duyvels Kut of De Kut van de Duivel genoemd. Op een kaart van Ortelius, een Brabantse cartograaf en geograaf, wordt deze plek zo genoemd. Deze benaming werd voor het eerst genoteerd door Antonius Schoonhovius Batavus. Hij was een koorheer uit Brugge. In een brief uit 1547 die hij had geschreven naar een van zijn collega’s schreef hij dat mensen hier levend geofferd zouden worden. Ze moesten door de smalle gang onder de altaarstenen kruipen en zouden daarbij met mest bekogeld worden.

voetzoekers-hunebed-d10-zijaanzicht

Restauratie

In 1854 is er nogal onzorgvuldig omgesprongen met dit hunebed. De destijdse grondbezitters hebben het graf opengebroken om archeologische voorwerpen te vinden voor een tentoonstelling tijdens het negende Landhuishoudkundig Congres in Assen. In 1869 en 1878 vonden er meerdere restauratie pogingen plaats waarbij enkele stenen werden verplaatst. In 1952 werd er tijdens een restauratie duidelijk dat er veel gegraven is in en naast het grafmonument. De laatste restauratie vond plaats in 1996.

Bij dit hunebed zou vermoedelijk ook een gouden Romeinse munt gevonden zijn. Een combinatie die wel vaker wordt aangetroffen bij hunebedden. Echter is deze vondst niet met zekerheid vast te stellen.

Ben jij ook bij hunebed D10 Gasteren geweest?

Help ons dan mee en geef bovenaan de pagina een beoordeling en/of laat een reactie achter onder dit bericht.

Route langs hunebed D10 Gasteren

Gasterse Duinen

 

Naar overzichtspagina erfgoed in Nederland.

Naar overzichtspagina doen in Nederland.

Recent bekeken ...

Disqus shortname is required. Please click on me and enter it

Laat een reactie achter

voetzoekers

voetzoekers gaan op zoek naar de mooiste paden, routes en natuurgebieden. Heb jij een goede tip of een mooie route voor ons? Stuur ons dan een e-mail.

Neem contact met ons op

Volg ons