Aardkundig monument Drouwenerzand
Doen in Nederland Drenthe Erfgoed Erfgoed

Aardkundig monument Drouwenerzand

Beoordeling

3.5 gemiddeld gebaseerd op 2 beoordelingen

 • Uitstekend
  0
 • Goed
  1
 • Normaal
  1
 • Redelijk
  0
 • Slecht
  0

Het Aardkundig monument Drouwenerzand is mede vanwege de grote diversiteit aan aardkundige waarden door de provincie uitgeroepen tot het eerste aardkundige monument van Drenthe.

 

Algemene informatie


Beschrijving

Een aardkundig monument wordt ook wel omschreven als een markant en kenmerkend voorbeeld van aardkundige waarden. In het Drouwenerzand zijn verschijnselen aanwezig waarmee de ontwikkeling van de aarde over tientallen, honderden tot zelfs honderdduizenden jaren te zien zijn.

Beheer
Stichting Het Drentse Landschap.

Parkeren
Parkeren kan aan de Gasselterstraat.

GPS coördinaten
52.961866,6.797058

 

Aardkundig monument Drouwenerzand

Het Drouwenerzand is een van de nog weinige overgebleven actieve stuifzandgebieden in Nederland en ligt ook nog eens op de al bijzondere Hondsrug. Het gehele gebied getuigd van de rijke geschiedenis van de Drentse ondergrond en is daarom benoemd als aardkundig monument.

voetzoekers-aardkundig-monument-drouwenerzand-bord

voetzoekers-aardkundig-monument-drouwenerzand-vlakte

Van ijspakket naar poolwoestijn en stuifzand

De Hondsrug is uniek in de wereld. Van de lange en vrijwel rechte keileemrug is geen gelijkenis te vinden. De rug werd gevormd in het Saalien, oftewel de voorlaatste ijstijd. Een ijspakket van wel honderden meters dik, drukte zand, grond en stenen samen en smeerde het uit tot het keileem. In de daarop volgende ijstijd, het Weichselien, was Nederland een poolwoestijn. De wind had toen vrij spel en het eerder ontstane keileem werd bedekt met meters aan zand. Smeltend sneeuw vormde hierin smeltwaterdalen. Enkele eeuwen geleden is het zand door het drukke verkeer in dit gebied (zie als getuige de karrensporen) en het overmatig plaggen en begrazen opnieuw gaan stuiven.

voetzoekers-aardkundig-monument-drouwenerzand-actief-stuifzand

voetzoekers-aardkundig-monument-drouwenerzand-wandelen-over-het-drouwenerzand

Levend stuifzandgebied

Stuifzand houdt heel slecht water vast. Ondanks dat de open plekken soms begroeid zijn wordt het bij het kleinste beetje wind al bewogen. Actieve/levend stuifzand herken je aan de duintjes met de daarbij behorende laagten. Door de hoogteverschillen kan het zand in de zomer overdag heel heet worden en ‘s nachts heel erg afkoelen. Deze variatie aan omstandigheden leveren een hele bijzondere planten- en dierenwereld op.

Het goed herkenbare stuifzandreliëf, de ligging op de flank van de Hondsrug, de rijke geschakeerde natuur en de goed herkenbare cultuurhistorische relatie tussen mens en bodem, maken dit gebied tot een Aardkundig Monument van hoge beleefbaarheidBodemdeskundige Gerrie Koopman

voetzoekers-aardkundig-monument-drouwenerzand-levend-stuifzand

Ben jij ook bij Aardkundig monument Drouwenerzand geweest?

Help ons dan mee en geef het bovenaan de pagina een beoordeling en/of laat een reactie achter onder dit bericht.

Routes in het Drouwenerzand

5 km – Drouwenenerzand

 

Naar overzichtspagina erfgoed in Nederland.

Naar overzichtspagina doen in Nederland.

Recent bekeken ...

Disqus shortname is required. Please click on me and enter it

Laat een reactie achter

voetzoekers

voetzoekers gaan op zoek naar de mooiste paden, routes en natuurgebieden. Heb jij een goede tip of een mooie route voor ons? Stuur ons dan een e-mail.

Neem contact met ons op

Volg ons